Реалізація педагогічних умов формування інформаційно-технологічної компетентності майбутніх менеджерів освіти - Семесенко, Олександр Валерійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Проблема формування інформаційно-технологічної компетентності майбутніх менеджерів освіти розглядається в сучасній науці з різних позицій, що зумовлює наявність різноманітних підходів до її вирішення. Цифровізація освітнього простору, розвиток інформаційно-комунікаційних технологій та інтеграція України у європейський освітній простір об’єктивно вимагають перегляду підходів до професійної підготовки майбутніх керівників закладів освіти. Такі зміни мають бути спрямовані на підвищення рівня їхньої професійної компетентності, зокрема інформаційно-технологічної, відповідно до сучасних вимог та стандартів. Практика свідчить, що недостатній рівень сформованості інформаційно-технологічної компетентності, а також обмеженість умінь використання цифрових інструментів у професійній діяльності негативно впливають на ефективність управління освітніми процесами. Метою статті є висвітлення результатів експериментальної роботи щодо реалізації педагогічних умов формування інформаційно-технологічної компетентності майбутніх менеджерів освіти у процесі професійної підготовки. Результати дослідження представлені через поетапне впровадження педагогічних умов у процес професійної підготовки майбутніх менеджерів освіти. Програма експериментальної роботи була спрямована на вирішення ключових завдань професійної підготовки майбутніх менеджерів освіти та формування у них інформаційно-технологічної компетентності, а саме: розкриття ролі інформаційно-технологічної компетентності як інтегративної особистісної якості у професійному становленні майбутнього керівника закладу освіти; формування технологічних основ використання інформаційно-комунікаційних засобів у процесі управлінської діяльності; забезпечення засвоєння змістового наповнення основних компонентів інформаційно-технологічної компетентності, зокрема когнітивного, мотиваційного та діяльнісного; сприяння розвитку навичок роботи з цифровими ресурсами та формування інформаційно-цифрової культури; забезпечення готовності майбутніх менеджерів освіти до прийняття управлінських рішень на основі аналізу інформації та використання сучасних цифрових технологій; підготовка їх до професійної діяльності в умовах цифрової трансформації освіти. Експериментально-дослідна робота реалізовувалася за такими напрямами: підвищення методичної компетентності викладачів закладів вищої освіти щодо використання інформаційних технологій у професійній підготовці; впровадження інноваційних методів навчання на основі практико-орієнтованого та інтерактивного підходів; реалізація дидактичного потенціалу навчальних дисциплін із використанням цифрових ресурсів; залучення студентів до проєктної, дослідницької та практичної діяльності з використанням інформаційних технологій; формування навичок самоменеджменту та професійного саморозвитку в умовах цифрового освітнього середовища. Робиться висновок, що реалізація педагогічних умов формування інформаційно-технологічної компетентності майбутніх менеджерів освіти забезпечила позитивну динаміку розвитку всіх її компонентів, підвищення рівня готовності студентів до ефективного використання інформаційно-комунікаційних технологій у професійній діяльності, а також сприяла формуванню здатності до прийняття обґрунтованих управлінських рішень в умовах цифровізації освіти. У результаті експериментальної роботи було підтверджено ефективність запропонованих педагогічних умов, що виявилося у зростанні рівня інформаційно-технологічної компетентності майбутніх менеджерів освіти, розвитку їхньої цифрової культури, професійної мобільності та готовності до саморозвитку й самовдосконалення в умовах сучасного інформаційного суспільства.