Програма формування соціальних компетентностей в учнів початкової школи засобами фізичного виховання - Петрина, Роман Львович; Кузів, Олександр Олегович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Сучасна початкова освіта в Україні зорієнтована на реалізацію компетентнісного підходу відповідно до положень Нової української школи та Державного стандарту. Особливої актуальності набуває проблема формування соціальної компетентності учнів початкових класів, що зумовлює необхідність пошуку ефективних педагогічно обґрунтованих шляхів її розвитку в освітньому процесі. Мета дослідження – виявити передумови й обґрунтувати, розробити програму формування соціальних компетентностей засобами фізичного виховання для учнів початкових класів. Матеріали і методи. Аналіз та узагальнення літературних джерел, нормативно-програмного забезпечення фізичного виховання дітей молодшого шкільного віку в умовах Нової української школи. Результати. Виокремлено передумови, обґрунтувано й укладено програму формування соціальних компетентностей засобами фізичного виховання для учнів молодшого шкільного віку. Вона складається із чотирьох взаємопов’язаних блоків: цільового, процесуального, змістового й результативного й ураховує компетентнісний підхід і реалізацію освітніх, оздоровчих та виховних завдань фізичного виховання учнів молодших класів. До кожного блоку внесено навчальний матеріал, який відповідає Концепції Нової української школи та вимогам фізичного виховання. Висновки.Встановлено, що основними передумовами розроблення програми формування соціальних компетентностей засобами фізичного виховання для дітей молодшого шкільного віку є соціально-педагогічні, нормативно-освітні, психолого-вікові та практико-методичні. В розробленій програмі внесено чотири взаємопов’язаних блоки, зміст яких забезпечує єдність фізичного й соціального виховання учнів початкової школи та дає змогу не лише розвивати фізичні якості учнів молодшого шкільного віку, а й формувати ознаки соціальних компетентностей – комунікативності, співпраці в команді, самоконтролю й емпатії.