Інклюзивна педагогіка та технології навчання учнів з особливими освітніми потребами: інтеграція теорії, практики та нормативного забезпечення - Гордійчук, Оксана Євгенівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті проаналізовано теоретичні, технологічні та нормативно-правові засади інклюзивної педагогіки, обґрунтовано необхідність їх інтеграції в умовах освітніх трансформацій Нової української школи та визначено значення сучасних педагогічних технологій для підвищення ефективності інклюзивного навчання учнів з особливими освітніми потребами. Метою статті є обґрунтування інтеграції теоретичних засад інклюзивної педагогіки, сучасних педагогічних технологій і нормативного забезпечення інклюзивного навчання та, спираючись на результати анкетування педагогів, визначення напрямів підвищення якості професійної підготовки майбутніх учителів початкових класів (спеціальність А3) до роботи з учнями з особливими освітніми потребами. Методи дослідження. У процесі дослідження використано комплекс взаємопов’язаних методів: теоретичні (аналіз, синтез, узагальнення, систематизація наукових джерел і нормативно-правових документів), емпіричні (анкетування педагогів ЗЗСО), а також методи кількісного та якісного аналізу отриманих результатів. Цілі дослідження передбачали здійснення аналізу теоретичних основ інклюзивної педагогіки, дослідження особливостей застосування сучасних технологій інклюзивного навчання в практиці початкової школи, виявлення труднощів педагогічної діяльності в умовах інклюзії та обґрунтування напрямів удосконалення професійної підготовки майбутніх учителів. Результати дослідження. Установлено, що більшість педагогів демонструє достатній рівень готовності до роботи в інклюзивному середовищі та активно застосовує технології індивідуалізації, диференціації та корекції труднощів. Водночас виявлено недостатній рівень використання кооперативних технологій та засобів альтернативної комунікації. Обґрунтовано, що основними труднощами є проблеми поведінкової взаємодії, педагогічного проєктування та недостатність методичного забезпечення. Висновки. Доведено, що ефективність інклюзивного навчання залежить від інтеграції теоретичних засад, сучасних педагогічних технологій і нормативно-методичного забезпечення, а також від рівня професійної підготовки педагогів. Обґрунтовано доцільність підсилення практико-орієнтованої підготовки майбутніх учителів початкової школи спеціальності А3 як умови підвищення якості інклюзивної освіти.