Соціокультурні передумови розвитку військово-патріотичного виховання в Україні в період державної незалежності - Галаманжук, Леся Людвигівна; Мисів, Володимир Михайлович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі військово-патріотичного виховання в умовах сучасних безпекових викликів, трансформації суспільної свідомості та необхідності формування національної ідентичності й оборонної готовності громадян України. Метою статті є теоретичне обґрунтування соціокультурних передумов розвитку військово-патріотичного виховання в Україні в період державної незалежності. Методи.У дослідженні використано методи теоретичного аналізу і синтезу, узагальнення наукових джерел, історико-педагогічний метод, порівняльний аналіз та систематизацію наукових підходів. Результати.Доведено, що розвиток військово-патріотичного виховання в Україні зумовлений комплексом соціокультурних чинників, серед яких провідну роль відіграють національно-культурне відродження, трансформація ціннісних орієнтацій, актуалізація історичної пам’яті, розвиток громадянського суспільства та модернізація освітнього простору. Встановлено, що ці чинники визначають зміст, форми та напрями виховної діяльності в умовах незалежної держави. Висновки. З’ясовано, що становлення сучасної системи військово-патріотичного виховання відбувається в умовах поєднання традиційних і новітніх підходів, посилення ролі державної політики та впливу безпекових викликів, що сприяє формуванню оборонної свідомості та громадянської відповідальності молоді. Соціокультурні передумови виступають визначальним фактором формування цілісної моделі військово-патріотичного виховання, орієнтованої на підготовку свідомого громадянина, здатного до активної участі в суспільному житті та захисту держави.