Метод пілатесу як інноваційний засіб фізичної реабілітації військовослужбовців після бойових травм в умовах України - Бірючинська, Світлана Віталіївна; Літвінова, Ксенія Юріївна; Ніканоров, Костянтин Михайлович; Петрухан-Щербакова, Людмила Юріївна; Пітенко, Сергій Леонідович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Стаття присвячена дослідженню ефективності застосування методу Пілатесу у системі фізичної реабілітації військовослужбовців Збройних Сил України, які отримали бойові травми внаслідок збройної агресії Російської Федерації. Актуальність проблеми зумовлена значним збільшенням кількості військовослужбовців, що потребують комплексного відновлювального лікування після мінно-вибухових травм, вогнепальних поранень, черепно-мозкових травм та ампутацій кінцівок. Метою дослідження є науково-теоретичне обґрунтування доцільності впровадження методу Пілатесу як інноваційного інструменту фізичної терапії у вітчизняну систему реабілітації ветеранів. У статті розкрито генезу методу Пілатесу, його первинну реабілітаційну спрямованість, розроблену в умовах Першої світової війни, а також сучасну доказову базу щодо ефективності цього підходу при лікуванні опорно-рухових розладів, болю у хребті, наслідків ампутацій та посттравматичного стресового розладу. Детально охарактеризовано основні принципи методу (центрування, контроль, концентрація, точність, релаксація, потік рухів і дихання) та їх відповідність специфічним потребам реабілітації бійців. Проаналізовано міжнародний досвід застосування Пілатесу у відновленні ветеранів у США, Великобританії та країнах ЄС. На підставі аналізу вітчизняної нормативно-правової бази та організаційної структури реабілітаційних центрів МОЗ і МО України запропоновано модель інтеграції реабілітаційного Пілатесу в мультидисциплінарні команди фізичних терапевтів. Виявлено основні бар’єри впровадження методу в Україні: брак сертифікованих фахівців, відсутність достатньої кількості спеціалізованого обладнання (Реформерів, Кадилаків, Wunda Chair, Спайн коректорів) в державних закладах та недостатня нормативна база щодо застосування Пілатесу у клінічних умовах. Сформульовано практичні рекомендації щодо підготовки фахівців з реабілітаційного Пілатесу на базі Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, Smart FitnessAcademy, та включення методу до програм реабілітації ЗСУ.