Формування полікультурної компетентності у здобувачів вищої освіти юридичних спеціальностей на заняттях з англійської мови - Кривко, Марина Юріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті розглядаються теоретичні засади формування компетентнісного підходу у вищій освіті та його роль у професійній підготовці здобувачів. Окреслено систему ключових компетентностей, необхідних сучасному фахівцеві, серед яких особливу увагу приділено полікультурній компетентності як важливій складовій підготовки конкурентоспроможних спеціалістів. Проаналізовано її сутність, що передбачає усвідомлення культурного різноманіття, відкритість до інших культур та неупереджене ставлення; визначено основні компоненти (ціннісно-орієнтаційний, когнітивний, комунікативний, поведінковий і рефлексивний). Підкреслено значення полікультурної компетентності для майбутніх фахівців у контексті ефективної міжкультурної взаємодії, професійної мобільності та успішної діяльності в умовах глобалізованого освітнього й соціального середовища. У статті проаналізовано функціональні аспекти полікультурної компетентності та визначено її основні функції: миротворчу, регулятивну, культурозберігаючу, психологічну, виховну, соціальну й комунікативну. Розкрито значення полікультурної компетентності у формуванні здатності до ефективної міжкультурної взаємодії. Англійська мова розглядається як важливий засіб формування полікультурної компетентності майбутніх юристів. Висвітлено значення іншомовної підготовки для розвитку міжкультурної комунікації, толерантності, професійної мобільності та готовності до взаємодії в полікультурному середовищі. Практичну частину дослідження присвячено висвітленню власного досвіду формування полікультурної компетентності здобувачів юридичних спеціальностей на заняттях з англійської мови. Представлено приклади навчальної діяльності в межах тем «Конструювання культурної ідентичності», «Антропологія глобалізації», «Мобільність і громадянство», «Медіа та міжкультурна комунікація», «Багатомовність сучасного суспільства». Описано використання дискусій, рольових ігор, проєктів, case-study та аналізу медіатекстів.