Вплив комплексного поєднання фізичної активності, когнітивного та мовленнєвого розвитку на формування дітей раннього віку - Вольський, Денис Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю пошуку ефективних підходів до забезпечення комплексного розвитку дітей раннього віку в умовах трансформації сучасного освітнього середовища. Особливого значення набуває інтеграція фізичної активності, когнітивного та мовленнєвого розвитку, оскільки саме ранній вік характеризується інтенсивним формуванням психомоторних, пізнавальних і комунікативних функцій дитини. Посилення цифровізації дитячого середовища, зменшення природної рухової активності та зростання кількості дітей із труднощами мовленнєвого й психофізичного розвитку актуалізують потребу у впровадженні інтегрованих моделей раннього розвитку. Метою статті є обґрунтування впливу інтегрованого поєднання фізичної активності, когнітивного та мовленнєвого розвитку на формування дітей раннього віку й визначення ефективних підходів до поєднання цих компонентів у системі раннього розвитку дитини. Методи дослідження ґрунтуються на застосуванні теоретичного узагальнення, аналізу і синтезу наукових джерел, логіко-аналітичного підходу до інтерпретації психолого-педагогічних аспектів раннього розвитку, а також порівняльного аналізу сучасних практик інтеграції рухової, когнітивної та мовленнєвої діяльності дітей раннього віку. У результаті дослідження уточнено сутність і функціональні характеристики комплексного поєднання фізичного, когнітивного та мовленнєвого розвитку дітей. Проаналізовано вплив рухової активності на формування когнітивних процесів, мовленнєвих навичок і психоемоційної стабільності дитини. Обґрунтовано педагогічні та психолого-методичні підходи до інтеграції рухових, сенсорних і мовленнєво-когнітивних практик у системі раннього розвитку. Виявлено ключові наукові та практичні проблеми реалізації комплексного підходу, серед яких фрагментарність освітнього процесу, недостатня методична підготовленість педагогів, дефіцит інтегрованого розвивального середовища та недостатня міждисциплінарна взаємодія фахівців. Висновки.Доведено, що ефективність раннього розвитку дитини значною мірою залежить від системності поєднання фізичної активності з когнітивними та мовленнєвими практиками. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням адаптивних моделей комплексного раннього розвитку, удосконаленням методик оцінювання психофізичного становлення дітей та емпіричним дослідженням ефективності інтегрованих розвивальних програм.