Полікультурна компетентність педагога - Ткаченко, Ольга Михайлівна; Радул, Ольга Сергіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті проаналізовано теоретичні підходи до визначення сутності полікультурної компетентності, схарактеризовано полікультурність як вихідне поняття для розуміння полікультурної компетентності, окреслено структурні частини полікультурної компетентності педагога, уточнено зміст полікультурної компетентності педагога через огляд її етнопедагогічних аспектів. Аналіз різних наукових позицій щодо трактування понять «полікультурність», «полікультурне виховання», «полікультурна освіта», порівняльна характеристика зарубіжного досвіду організації полікультурної освіти вможливили виявлення типових підходів до визначення полікультурної компетентності. Реалізовані у процесі дослідження теоретичні й емпіричні методи наукового педагогічного дослідження підтвердили цінність для професійної діяльності педагогів, які забезпечують організацію освітнього процесу в різних ланках освіти, полікультурної компетентності, що зумовлює потребу детальнішого її вивчення. Так, вагомість зазначеного виду професійної компетентності педагога була підтверджена у результаті виявлення полікультурних компетенцій у структурі загальних і професійних компетентностей, важливих для виконання більшості трудових функцій вихователем, учителем, викладачем та викладених у професійних стандартах фахівців у галузі різних ланок освіти. Здійснене дослідження дає змогу стверджувати, що полікультурна компетентність педагога – це спеціальна професійна компетентність, важлива для сучасних фахівців у галузі освіти. Полікультурну компетентність можна представити як цілісне професійно-особистісне утворення фахівця в галузі освіти, що являє собою сукупність таких структурних компонентів: когнітивного, мотиваційно-ціннісного, операційно-технологічного та індивідуально-особистісного. Цей вид професійної компетентності педагога ґрунтується на знаннях про різні культурні групи, які класифіковано за етнічною, релігійною, мовною, віковою, гендерною та іншими соціальними ознаками; переконаннях про важливість толерантного ставлення до культурних відмінностей; здатності до міжкультурного діалогу зі здобувачами освіти, їхніми батьками та колегами по професії; низці професійних якостей особистості тощо. У характеристиці полікультурної компетентності важливо враховувати культурний та соціальний контексти, які поєднуються в деяких споріднених компетентностях. Полікультурна компетентність педагога взаємопов’язана з етнопедагогічною компетентністю, що знаходить відображення в низці етнопедагогічних компетенцій полікультурної компетентності вчителя, вихователя, викладача.