Ціннісно-орієнтована антидопінгова освіта у сфері оздоровчого фітнесу як чинник формування культури здорового способу життя - Анікєєв, Дмитро Михайлович; Гончаренко, Євген Володимирович; Довгич, Олександр Олександрович; Катерина, Уляна Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Сучасний розвиток фітнесу та комерціалізація бодібілдингу формують специфічну культуру тілесності, де швидкі результати іноді пов’язують із фармакологічною підтримкою. Попри розвиток міжнародної антидопінгової системи, освітні програми переважно охоплюють спортсменів офіційного спорту. Фітнес і змагальний бодібілдинг поза системою контролю залишаються недостатньо охопленими освітніми ініціативами. Мета. Теоретично обґрунтувати роль ціннісно-орієнтованої антидопінгової освіти у сфері оздоровчого фітнесу як чинника формування культури здорового способу життя в умовах поширення фармакологічних практик підвищення працездатності. Методи. Використано теоретичні методи дослідження: аналіз і узагальнення наукових джерел, системний та порівняльний аналіз сучасних підходів до антидопінгової освіти, а також інтерпретацію даних міждисциплінарних досліджень у галузі спортивної науки, медицини та громадського здоров’я. Результати. Встановлено, що сучасний розвиток фармакологічних засобів (TRT, прогормони, designer steroids) формує єдиний континуум тілесної оптимізації, який сприяє розмиванню меж між терапевтичним і ергогенним використанням андрогенів. У сфері оздоровчого фітнесу це поєднується з естетичною мотивацією та соціальною нормалізацією фармакологічної підтримки, що підвищує толерантність до допінг-практик. Доведено, що обмеження антидопінгової політики виключно нормативними заходами є недостатнім. Натомість ефективність профілактики визначається рівнем сформованості ціннісних орієнтацій, зокрема пріоритетом здоров’я, критичним мисленням та усвідомленням ризиків фармакологічних інтервенцій. Висновки. Ціннісно-орієнтована антидопінгова освіта є ключовим чинником протидії нормалізації використання фармакологічних засобів у сфері оздоровчого фітнесу. Її впровадження сприяє формуванню відповідального ставлення до здоров’я, зниженню толерантності до допінгу та збереженню культури здорового способу життя. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробкою практичних освітніх технологій для фітнес-середовища.