Закономірності та вікові особливості трансформації біогеометричного профілю постави жінок молодого віку - Демьохін, Дмитро Юрійович; Малініч, Владислав Вадимович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У контексті сучасної здоров’язбережувальної парадигми проблема формування та підтримання оптимального біогеометричного профілю постави розглядається як один із ключових чинників забезпечення функціональної спроможності опорно-рухового апарату та профілактики його порушень. Особливої уваги набуває вивчення постурального статусу жінок молодого віку, для яких характерним є поєднання недостатнього рівня рухової активності, тривалих статичних навантажень та поступових вікових змін морфофункціональних характеристик. Незважаючи на значну кількість досліджень, питання вікових особливостей трансформації біогеометричного профілю постави та обґрунтування диференційованих підходів до його корекції залишаються недостатньо розробленими. Мета дослідження – встановити закономірності та вікові особливості трансформації біогеометричного профілю постави жінок молодого віку та теоретично обґрунтувати методологічні підходи до впровадження диференційованих фізкультурно-спортивних програм. Методи дослідження. еоретичний базис роботи сформовано на основі системного аналізу, синтезу та моделювання міждисциплінарних знань, що дозволило розробити концепцію диференційованої корекції постуральних порушень. Емпіричну частину реалізовано на базі центру «Health Life» із залученням жінок 30–40 років. Об’єктивізацію біогеометричного профілю постави здійснено методом цифрової фотограмметрії та AI-детермінації девіацій у програмному середовищі «APECS AI». Це забезпечило трансформацію якісних ознак у високоточні квантитативні індикатори. Дослідження проведено з дотриманням етичних норм Гельсінської декларації та принципів інформованої згоди. Результати. На основі аналізу структурно-функціональних характеристик постави жінок 30–40 років (n=60) виявлено домінування постуральних дисфункцій над нормативними показниками (23,3% у групі 30–35 років та 16,7% у групі 36–40 років). Провідною девіацією в обох групах визначено «круглу спину» (33,3% та 43,3% відповідно), що підтверджує тенденцію до вікової кумуляції деструктивних змін у сагітальній площині. Статистичний аналіз засвідчив відсутність значущих розбіжностей між віковими підгрупами, що вказує на ідентичність патогенетичних механізмів формування порушень.Науково-методичне обґрунтування. Розроблено концепцію диференційованої корекції постави, що базується на системно-функціональному підході та принципах структурної адаптації, прогресивності й індивідуалізації. Програма реалізується через інтеграцію чотирьох блоків: діагностично-корекційного, стабілізаційно-координаційного, реабілітаційно-тренувального та моніторингового. Запропонований алгоритм забезпечує циклічну адаптацію навантажень відповідно до типу постави (кругла, сколіотична, плоска спина) та актуального м’язово-тонічного балансу жінок. Висновки. Доведено високу поширеність постуральних девіацій у жінок 30–40 років із домінуванням круглої спини, що детермінує превалювання дисфункціональних змін у сагітальній площині. Обґрунтовано доцільність впровадження диференційованих програм фізичної реабілітації, що базуються на об’єктивізованій класифікації порушень та індивідуалізації корекційних впливів. Програми спрямовані на відновлення м’язово-тонічного балансу, стабілізацію біомеханічних параметрів хребта та реституцію адекватного рухового стереотипу.