Олімпійські цінності як чинник національно-патріотичного виховання дітей та молоді в умовах сучасної української освіти - Булатова, Марія; Радченко, Лідія; Єрмолова, Валентина; Кроль, Ірина (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета. У статті проаналізовано сучасні підходи до національно-патріотичного виховання в Україні, виокремлено його роль у процесі формування особистості та окреслено перспективи інтеграції олімпійських цінностей у цей процес. Дослідження спрямоване на обґрунтування доцільності використання виховного потенціалу олімпізму як ефективного засобу формування патріотичної свідомості, національної гідності, відповідальності перед суспільством і державою. Методи. У дослідженні використано теоретичні методи, зокрема аналіз наукових праць і нормативно-правових документів, узагальнення педагогічного досвіду, порівняння та систематизація інформації. Застосовано також логічний аналіз понять і принципів патріотичного виховання та олімпійських цінностей для обґрунтування їхнього виховного потенціалу. Результати. Здійснено ґрунтовний аналіз наукових підходів до визначення поняття «патріотичне виховання» в українській освітній традиції та сучасному педагогічному дискурсі. Окреслено еволюцію поняття «патріотизм» у філософських, історичних і педагогічних контекстах. Встановлено, що патріотичне виховання має системний, цілісний характер, є невід’ємним складником формування національної свідомості, громадянської позиції та морально-етичних орієнтацій молоді. Проаналізовано ключові нормативні документи (закони, укази, стратегії, концепції, накази МОН України), які формують законодавчо-правову основу національно-патріотичного виховання. Обґрунтовано, що олімпійські цінності – такі як повага, солідарність, прагнення до досконалості, чесність – є універсальними орієнтирами, що здатні сприяти розвитку особистості, її моральному та громадянському становленню. Показано, що спортсмени, як носії патріотичних ідеалів, можуть виступати позитивними моделями для наслідування в освітньому середовищі. Виховна місія сучасного олімпійського руху гармонійно поєднується з цілями національного виховання в Україні, що відкриває нові можливості для педагогічної інтеграції. Висновки. Встановлено, що олімпійські цінності мають значний потенціал для застосування у сфері національно-патріотичного виховання дітей та молоді. Їх поєднання з освітніми цілями сприяє формуванню громадянської самосвідомості, моральної відповідальності, національної ідентичності. Подальше дослідження цього напрямку є перспективним для модернізації виховної складової освітнього процесу в Україні та відповідає потребам формування покоління патріотів, здатних до активної участі в розвитку демократичного суспільства.