Сучасні моделі менеджменту спортивних клубів у системі фізичної культури і спорту - Лисенко, І. А. (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Вступ. У статті розглянуто сучасні моделі менеджменту спортивних клубів у системі фізичної культури і спорту. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення ефективності управління спортивними організаціями в умовах трансформації спортивної галузі, глобалізаційних процесів та цифровізації управління. Мета дослідження полягає у здійсненні порівняльного аналізу сучасних моделей менеджменту спортивних клубів та визначенні перспектив їх застосування у системі фізичної культури і спорту України. Матеріали та методи дослідження. У роботі використано методи аналізу та узагальнення наукової літератури, порівняльний аналіз, системний підхід і метод теоретичного моделювання. Аналіз моделей менеджменту здійснювався за критеріями структури власності, цілей діяльності, джерел фінансування, участі стейкхолдерів та рівня автономії спортивних клубів. Результати дослідження. Проведено порівняльний аналіз англо-американської, німецької, громадської, змішаної та франчайзингової моделей менеджменту спортивних клубів. Встановлено, що англо-американська та франчайзингова моделі характеризуються високим рівнем комерціалізації та фінансової ефективності, але обмежують участь громадськості в управлінні. Німецька та громадська моделі забезпечують більшу соціальну орієнтацію, прозорість і демократичність, проте мають обмежені можливості залучення інвестицій. Визначено, що змішана модель поєднує переваги різних підходів і забезпечує баланс між економічною ефективністю та соціальною відповідальністю. Висновки. Обґрунтовано, що для України найбільш перспективною є змішана модель менеджменту спортивних клубів, яка передбачає поєднання державного управління, приватних інвестицій та громадської участі. Визначено перспективні напрями вдосконалення системи управління у сфері фізичної культури і спорту, зокрема розвиток партнерства, підвищення ефективності менеджменту та впровадження цифрових технологій.