Особливості залучення населення до занять фізичною культурою і спортом з урахуванням гендерних та вікових відмінностей - Борисова, Ольга Володимирівна; Бондарєв, Костянтин Анатолійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті висвітлено проблему залучення населення до занять фізичною культурою і спортом в умовах сучасної України. Актуальність дослідження зумовлена зниженням рівня повсякденної рухової активності, зростанням психоемоційного навантаження, а також впливом воєнного стану на спосіб життя населення. Мета дослідження – визначення особливості мотивації населення до занять фізичною культурою і спортом з урахуванням статевих та вікових відмінностей. Методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення науково-методичної літератури, анкетування за адаптованою анкетою «Мотивація до занять фізичною культурою і спортом» (за А. В. Гакман), методи статистичної обробки даних. У дослідженні взяли участь 830 респондентів, опитування проводилося влітку 2024 року на території Київської області. Установлено, що 60,0 % опитаних займаються фізичною культурою і спортом у вільний час, тоді як 40,0 % не мають систематичної рухової активності. Виявлено виражені гендерні відмінності: серед чоловіків фізично активними є 70,6 %, серед жінок – 53,2 %. Доведено наявність чіткої вікової тенденції до зниження рухової активності: якщо серед осіб до 18 років активними були 74,7 % респондентів, то у групі 36-60 років – 44,3 %, а серед осіб віком 61 рік і старших – лише 10,0 %. Найбільш уразливими групами ризику щодо гіподинамії визначено жінок віком 36 років і старших, а також осіб обох статей віком 61+. Отримані результати підтверджують необхідність розроблення диференційованих програм залучення населення до занять фізичною культурою і спортом з урахуванням статево-вікових особливостей, соціальних умов та викликів воєнного часу. Перспективи подальших досліджень пов’язані з вивченням мотиваційних бар’єрів до рухової активності та створенням ефективних моделей стимулювання населення до фізичної культури і спорту.