Професійна підготовка майбутніх менеджерів освіти в контексті сучасних тенденцій цифровізації освіти - Іванчук, Володимир Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою статті є наукове обґрунтування особливостей професійної підготовки майбутніх менеджерів освіти в контексті чинного нормативно-правового забезпечення, сучасних стандартів вищої освіти, професійних стандартів керівників закладів освіти та актуальних міжнародних рамок освітнього лідерства й управління. У статті увагу зосереджено на визначенні нормативних, змістових і компетентнісних орієнтирів підготовки фахівців, здатних здійснювати ефективне управління освітніми організаціями в умовах реформування, цифровізації, інтернаціоналізації та зростання вимог до якості освіти. Методи. У дослідженні використано аналіз нормативно-правових актів України, стандартів вищої освіти, професійних стандартів керівників закладів освіти, освітньо-професійних програм українських закладів вищої освіти, а також міжнародних документів і компетентнісних рамок UNESCO, IIEP-UNESCO, ISTE та європейських підходів до освітнього лідерства. Застосовано методи порівняння, систематизації, узагальнення та контент-аналізу освітніх програм. Результати. Встановлено, що професійна підготовка майбутніх менеджерів освіти в Україні здійснюється переважно на другому, магістерському рівні вищої освіти в межах спеціальностей D3 «Менеджмент» та A1 «Освітні науки», тоді як бакалаврські програми відповідного спрямування представлені обмежено. Проаналізовані освітні програми засвідчують орієнтацію закладів вищої освіти на формування управлінської, стратегічної, аналітичної, комунікативної, цифрової, лідерської та проєктної компетентностей. Доведено, що сучасне нормативно-правове поле поступово переорієнтовує підготовку освітніх менеджерів від традиційної адміністративної моделі до компетентнісної, практико-орієнтованої та професіоналізованої моделі управлінської діяльності. Особливого значення набувають цифрова компетентність, здатність працювати з освітніми даними, стратегічне мислення, інклюзивне управління, академічна доброчесність, прозорість, відповідальність і готовність до діяльності в умовах змін. Висновки. Обґрунтовано, що професійна підготовка майбутніх менеджерів освіти має розвиватися як цілісна система, що поєднує вимоги національного законодавства, стандарти вищої освіти, професійні стандарти, міжнародні компетентнісні рамки та реальні потреби освітньої практики. Перспективним напрямом є подальше оновлення освітніх програм із посиленням цифрового, стратегічного, етичного, інклюзивного та практико-орієнтованого складників підготовки майбутніх управлінців освіти.