Особливості формування ціннісних орієнтацій школярів в умовах цифрового середовища - Вербівський, Дмитрій Сергійович; Карплюк, Світлана Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті досліджено особливості формування ціннісних орієнтацій учнів в умовах цифрового середовища як нового потужного чинника соціалізації. Узагальнено теоретичні підходи до розуміння сутності цінностей, які розглядаються як інтегрована система особистісно значущих і соціально зумовлених орієнтацій, що виконують регулятивно-мотиваційну функцію. Обґрунтовано, що цифрова трансформація суспільства спричиняє зміну традиційних механізмів трансляції цінностей, посилюючи вплив соціальних мереж, онлайн-ресурсів та ігрового середовища на світогляд і поведінку учнів. Емпіричне дослідження, проведене серед учнів 5–9 класів (150 респондентів), засвідчило високий рівень залученості школярів до цифрового простору, де домінують розважально-комунікативні практики. Встановлено, що попри значну інтенсивність використання цифрових технологій, провідними залишаються традиційні цінності (сім’я, здоров’я, дружба), тоді як цінності цифрового середовища (популярність, визнання, ігрові досягнення) мають нижчий рівень значущості. Водночас виявлено тенденцію до зміщення ціннісних орієнтацій у бік зовнішнього схвалення, швидкого задоволення потреб і зниження ролі освітньо-пізнавальних цінностей. Доведено амбівалентний характер впливу цифрового середовища: з одного боку, воно сприяє розвитку критичного мислення, комунікативності та доступу до знань, з іншого – зумовлює ризики формування поверхневого мислення, залежності та спотворення ціннісних орієнтирів. Виявлено взаємозв’язок між інтенсивністю цифрової активності та пріоритетністю окремих цінностей. Обґрунтовано необхідність впровадження комплексних педагогічних стратегій, спрямованих на розвиток медіаграмотності, цифрової культури та відповідального використання цифрових ресурсів, що забезпечить формування гармонійної системи цінностей учнів у сучасному інформаційному суспільстві.