Розвиток креативного мислення здобувачів освіти засобами інтерактивного навчання - Зав’ялов, Дмитро Ігорович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена цифровою трансформацією освіти, поширенням технологій штучного інтелекту та зростанням потреби у формуванні гнучких когнітивних навичок і творчої самореалізації здобувачів в умовах інклюзивної освіти. Метою дослідження є узагальнення теоретичних засад розвитку креативного мислення майбутніх фахівців, а також визначення потенціалу інтерактивного навчання та цифрових технологій для формування їхніх творчих компетентностей у процесі професійної підготовки. Для реалізації мети застосовано методи наукового узагальнення, порівняльного аналізу, систематизації психолого-педагогічних підходів, структурно-логічного моделювання та SWOT-аналізу. У роботі схарактеризовано особливості дивергентного, критичного, асоціативного та цифрового мислення в структурі творчої діяльності здобувачів. Визначено вплив цифрового освітнього середовища на когнітивні процеси, мотивацію та комунікативну активність майбутніх педагогів і психологів. Систематизовано інтерактивні методи розвитку творчого потенціалу відповідно до типів мислення здобувачів та психолого-педагогічного ефекту їхнього застосування. Запропоновано систему інтерактивних завдань для розвитку творчої активності на основі цифрових платформ, візуальних сервісів та інструментів штучного інтелекту. Розроблено критерії та показники оцінювання рівня розвитку креативного мислення майбутніх фахівців в умовах інтерактивного навчання, що охоплюють когнітивний, комунікативний та цифровий критерії. Результати SWOT-аналізу засвідчили переваги, ризики та перспективи застосування інтерактивних технологій у психолого-педагогічній освіті, зокрема в контексті цифровізації, інформаційного перевантаження та інтеграції сервісів штучного інтелекту в освітній процес. Практична цінність дослідження полягає в можливості застосування запропонованих інтерактивних методів, творчих завдань та підходів до оцінювання креативного мислення в процесі професійної підготовки майбутніх педагогів і психологів під час змішаного та дистанційного формату навчання.