Вплив інтерактивних технологій на мотивацію учнів у вивченні англійської мови - Бойко, Оксана Юріївна; Булацик, Вікторія Романівна; Чернякова, Олена Іванівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета. Процеси глобалізації та цифровізації зумовлюють необхідність перегляду традиційних методик викладання англійської мови шляхом підвищення рівня вмотивованості здобуваічв освіти. Для досягнення максимально ефективної трансформації доцільно інтегрувати засоби навчання та педагогічні підходи, які передбачають залучення сучасних можливостей інтерактивних технологій. Метою статті є розширений аналіз потенціалу інтерактивних технологій у контексті впливу на мотивацію учнів у вивченні англійської мови. Методи. Методологія, використана у дослідженні, включала аналіз та синтез, порівняння, узагальнення, систематизацію. Результати. У дослідженні розглянуто основні напрямки використання інтерактивних технологій у викладанні англійської мови, що дозволяючи учням долати мовний бар’єр через захопливі завдання, квести, рольові ігри. Обгрунтовано, що використання цифрових інструментів сприяє більшій індивідуалізації та інклюзивності процесу навчання, розкриттю потенціалу кожного здобувача освіти. Виділено ключові переваги використання інтерактивних технологій: формування та розвиток всіх системотворчих умінь та навичок; забезпечення безперервного навчального процесу без просторово-часових обмежень; підвищення мотивації та залученості учнів до вивчення іноземної мови завдяки ігровій формі навчання, миттєвому зворотному зв’язку та персоналізації. Висновки. У статті актуалізовано роль мотивації як рушійної сили розвитку іншомовних навичок у здобувачів освіти, підтримки стійкості та адаптивності навчання у кризових умовах, підвищення залученості учнів у освітній процес. У дослідженні запропоновано практичні пропозиції щодо ефективної інтеграції сучасних інтерактивних інструментів у процес викладання англійської мови в загальноосвітньому навчальному середовищі, що створює стимулююче середовище активного навчання.