Концепція підготовки майбутніх учителів до організації безпекоорієнтованого освітнього середовища в умовах сучасних ризиків - Науменко, Наталія Вікторівна; Бойчук, Юрій Дмитрович; Козлов, Андрій Валерійович; Дрожик, Людмила Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета статті полягає в обґрунтуванні авторської концепції підготовки майбутніх учителів до організації безпекоорієнтованого освітнього середовища в умовах сучасних соціальних, воєнних, інформаційних і психологічних ризиків та визначенні її теоретико-методологічних засад і механізмів реалізації у закладах вищої педагогічної освіти. Актуальність дослідження зумовлена трансформаційними процесами в системі освіти України, реалізацією положень Нової української школи та необхідністю забезпечення безпеки й здоров’язбереження учасників освітнього процесу в умовах сучасних викликів. Методи. У процесі дослідження використано комплекс теоретичних методів: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення та систематизацію наукових джерел, нормативно-правових документів і сучасних концепцій педагогічної освіти. Застосування теоретико-методологічного аналізу дало змогу визначити сутність, структурні компоненти, принципи та закономірності професійної підготовки майбутніх учителів до організації безпекоорієнтованого освітнього середовища. Результати. У статті представлено авторську концепцію професійної підготовки майбутніх учителів, що ґрунтується на інтеграції компетентнісного, аксіологічного, суб’єктно-діяльнісного, гуманістичного та нейропедагогічного підходів. Визначено, що готовність педагога до організації безпекоорієнтованого освітнього середовища охоплює емоційно-мотиваційний, ціннісно-світоглядний, когнітивний і діяльнісний компоненти. Концепція передбачає формування здоров’язбережувальної, інклюзивної, психологічної, соціально-емоційної та безпекової компетентностей через оновлення змісту психолого-педагогічної підготовки, впровадження інноваційних освітніх технологій, розвиток педагогіки партнерства та створення безпечного освітнього середовища у закладі вищої освіти. Висновки. Доведено, що реалізація запропонованої концепції сприятиме формуванню конкурентоспроможного вчителя нового покоління, здатного ефективно реагувати на сучасні ризики, забезпечувати фізичну, психологічну, соціальну та інформаційну безпеку здобувачів освіти, здійснювати професійну діяльність на засадах гуманізму, відповідальності та сталого розвитку. Перспективи подальших досліджень полягають у розробленні практичних моделей оцінювання готовності майбутніх педагогів до організації безпекоорієнтованого освітнього середовища та впровадженні інноваційних технологій у систему педагогічної освіти.