Сценічно-пластичне вираження як умова розвитку креативних здібностей у дітей старшого шкільного віку - Дмитренко, Катерина Анатоліївна; Василенко, Олена Миколаївна; Харківська, Алла Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета. У статті досліджуються теоретико-методичні засади застосування сценічно-пластичного вираження як інтегративного засобу розвитку креативних здібностей учнів старшого шкільного віку в умовах модернізації та впровадження нових освітніх стандартів. Методи. Дослідження спирається на аналіз нормативно-правового забезпечення профільної середньої освіти, узагальнення наукових публікацій з проблем театральної педагогіки, хореографічного мистецтва та пластичної культури, а також на систематизацію практичного досвіду розроблення етюдного та імпровізаційного інструментарію. Застосовано методи моделювання, порівняльного аналізу та структурно-компонентного синтезу. Результати. Запропоновано структурну модель розвитку креативності старшокласників засобами сценічно-пластичного вираження, що охоплює чотири рівні: нормативно-цільовий, змістово-методичний, технологічно-інструментальний та контрольно-рефлексивний. Здійснено порівняльний аналіз пластичних засобів за критеріями їхнього впливу на розвиток креативного мислення та уяви. Систематизовано класифікацію творчих завдань та структуру навчального курсу обсягом 180 годин ( 6 кредитів ). Висновки. Системне впровадження сценічно-пластичного вираження в освітній процес старшої школи дозволяє ефективно розвивати креативний потенціал учнів, формувати емоційний інтелект і навички невербальної комунікації, мінімізуючи наслідки тривалої соціальної ізоляції. Методичними умовами успішності цього процесу є створення безпечного творчого середовища, застосування імпровізаційних методів та реалізація засад педагогіки партнерства.