ПРОЕКТНЕ НАВЧАННЯ В ОСВІТІ ІНОЗЕМНИХ МОВ: ІННОВАЦІЇ, ВИКЛИКИ ТА ПРАКТИКА В АУДИТОРІЇ - Сторожук, Світлана Дмитрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Стаття наголошує на нагальній потребі в ефективному викладанні іноземних мов у сучасному глобалізованому світі, де навички міжкультурної комунікації стають дедалі більш затребуваними. Традиційні методи навчання часто критикують через те, що вони недостатньо готують студентів до вимог глобального ринку праці. Саме тому виникає потреба у впровадженні інноваційних підходів, зокрема проєктного навчання, яке може покращити результати вивчення мов і допомогти студентам розвинути широкий спектр умінь та навичок. Останні дослідження свідчать, що проєктне навчання є перспективним методом у викладанні іноземних мов, адже воно сприяє розвитку критичного мислення, покращує комунікативні навички та підвищує мотивацію студентів. У багатьох дослідженнях розглядаються різні техніки проєктного навчання, зокрема використання технологій, інтерактивних засобів та соціальних мереж для створення захопливого й наближеного до реального життя мовного середовища. Також увага приділяється впливу проєктного навчання на розвиток окремих мовних умінь, таких як письмо та усне мовлення, а також на формування міжкультурної компетентності. Дослідники підкреслюють, що цей підхід сприяє розвитку творчості та навичок розв’язання проблем у тих, хто вивчає мови. Використання проєктного навчання на уроках іноземної мови набуває все більшої популярності, оскільки воно допомагає покращити результати навчання та пропонує ефективні стратегії організації освітнього процесу. Водночас залишаються певні труднощі, серед яких — управління часом, різний рівень мовної підготовки студентів та складність оцінювання результатів. Подальші дослідження мають бути спрямовані на пошук оптимальних способів упровадження проєктного навчання, вивчення його довготривалого впливу, а також порівняння з іншими сучасними методами викладання іноземних мов. Запровадження інноваційних підходів, таких як проєктне навчання, дає викладачам іноземних мов можливість створювати автентичне та цікаве освітнє середовище, у якому студенти можуть ефективно розвивати свої мовні навички.