Цифрова мобільність здобувачів освіти у контексті глобалізації та цифрової трансформації освіти - Ковальчук, Василь Іванович; Коваленко, Тарас Володимирович; Ковальчук, Андрій Васильович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті розкрито актуальність проблеми цифрової мобільності здобувачів освіти в умовах глобалізації та цифрової трансформації освітнього простору. Обґрунтовано, що цифрова мобільність є інтегративною характеристикою особистості, яка забезпечує ефективне навчання, професійний розвиток і комунікацію в цифровому середовищі. Мета. Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню сутності, змісту та структури цифрової мобільності здобувачів освіти в умовах глобалізації та цифрової трансформації освіти. Метою дослідження є визначення цифрової мобільності як інтегративної характеристики особистості та розкриття її ролі у забезпеченні ефективного навчання, професійного розвитку, академічної та міжкультурної взаємодії в цифровому освітньому середовищі. Методи. У процесі дослідження використано комплекс теоретичних методів, зокрема аналіз, синтез, узагальнення та систематизацію наукових джерел із проблем професійної, інформаційної, інформаційно-комунікаційної та цифрової мобільності. Застосовано порівняльний аналіз нормативно-правових документів Європейського Союзу та України щодо цифровізації освіти, а також структурно-функціональний підхід для визначення компонентної структури цифрової мобільності здобувачів освіти. Результати. У статті уточнено сутність поняття «цифрова мобільність здобувачів освіти» як інтегративної особистісно-професійної характеристики, що відображає здатність ефективно функціонувати, навчатися, комунікувати та самореалізовуватися в умовах цифрового освітнього середовища. Визначено, що цифрова мобільність виходить за межі технічного володіння цифровими технологіями та охоплює когнітивні, комунікативні, адаптивні, мотиваційні та етичні аспекти діяльності особистості. Обґрунтовано структуру цифрової мобільності, яка включає мотиваційно-ціннісний, когнітивний, операційно-діяльнісний, комунікативний, адаптивно-рефлексивний та соціально-етичний компоненти. Розкрито зміст кожного компонента та визначено їх взаємозв’язок у забезпеченні готовності здобувача освіти до ефективної діяльності в глобальному цифровому освітньому просторі. Висновки. Доведено, що цифрова мобільність є важливою умовою професійного становлення, академічної взаємодії та безперервного розвитку здобувачів освіти в умовах цифрової трансформації суспільства. Встановлено, що її формування потребує цілеспрямованого педагогічного забезпечення та інтеграції у зміст професійної підготовки. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням критеріїв, показників та педагогічних умов розвитку цифрової мобільності в освітньому процесі.