КОНЦЕПЦІЯ «ЕЛЕМЕНТАРНОГО МУЗИКУВАННЯ» ЯК ОСНОВА АНТРОПОЛОГІЧНОГО ПІДХОДУ КАРЛА ОРФА ДО ВИХОВАННЯ ОСОБИСТОСТІ - Ван, Сюаньє (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета статті полягає у науковому обґрунтуванні теми «Концепція «Елементарного музикування» як основа антропологічного підходу Карла Орфа до виховання особистості» у контексті модернізації сучасної освіти, компетентнісної парадигми та потреби у поєднанні теоретичних положень із практичними механізмами педагогічної діяльності. Предметом аналізу є концепція елементарного музикування в педагогічній системі Карла Орфа, осмислена через категорії тілесності, мовлення, гри, діалогу, культури й творчості, що розглядається як багатовимірний процес, у якому взаємодіють цілі, зміст, методи, організаційні форми, ціннісні орієнтири, способи комунікації та критерії оцінювання результатів. Методи дослідження: теоретичний аналіз, історико-педагогічна інтерпретація, систематизація, порівняння сучасних досліджень, узагальнення та педагогічне моделювання. Застосування зазначених методів дало змогу зіставити різні підходи, виявити їхні сильні й проблемні сторони, визначити поняттєве поле дослідження та запропонувати авторську логіку розгортання педагогічного процесу. Результати дослідження полягають у тому, що елементарне музикування є не спрощенням музики, а первинною формою людського художнього самовираження, що спирається на голос, рух, ритмізоване слово, гру, групову взаємодію та культурний матеріал. Уточнено зміст базових понять, розкрито внутрішні зв’язки між метою, змістом, методами і результатами, визначено умови, за яких досліджуване явище набуває не епізодичного, а системного характеру. Наголошено на значенні рефлексії, поступовості, індивідуалізації, співпраці, методичної підготовленості педагогів та відповідності навчальних дій реальним потребам здобувачів освіти. Висновки. Антропологічний підхід Карла Орфа полягає в цілісному вихованні особистості через педагогічно організовану творчу дію, у якій дитина навчається чути себе, інших і світ культури. Перспективи подальших досліджень пов’язані з емпіричною перевіркою запропонованих положень, розробленням діагностичного інструментарію, створенням методичних матеріалів і вивченням ефективності моделі в різних освітніх середовищах.