Цифрові інструменти для формування екологічної свідомості здобувачів освіти - Лазарович, Надія Богданівна; Корольова, Наталія Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Сучасне суспільство стикається з серйозними екологічними викликами, зокрема зі зміною клімату, виснаженням природних ресурсів, забрудненням екосистем тощо. Це актуалізує необхідність формування молодого покоління з високим рівнем екологічної відповідальності. Мета статті полягає в теоретичному обґрунтуванні набору цифрових інструментів, необхідних для формування екологічної свідомості здобувачів освіти, та визначенні педагогічних умов їх ефективного використання. Для досягнення поставленої мети було використано такі методи дослідження: теоретичний аналіз і синтез, систематизація, узагальнення отриманих даних. У результаті проведеного дослідження було з’ясовано, що екологічна свідомість є інтегративною характеристикою особистості, що охоплює систему екологічних знань, ціннісне ставлення до природи та готовність до екологічно відповідної поведінки. Інтенсивний розвиток інформаційно-комунікаційних технологій, активне поширення мобільних пристроїв, хмарних сервісів, штучного інтелекту та платформ дистанційного навчання суттєво трансформували процеси отримання, опрацювання і передачі знань. Особливою цільовою аудиторією для впровадження цифрових інструментів в екологічне виховання є здобувачі педагогічної освіти, з огляду на специфіку їхньої майбутньої професійної діяльності. Акцентовано увагу на тому, що екологічна свідомість педагога виконує подвійну функцію, адже вона одночасно є результатом його власної освітньої підготовки та інструментом формування екологічної культури вихованців. На основі аналізу сучасної педагогічної теорії і практики було виокремлено кілька ключових напрямів, в яких цифрові інструменти демонструють найвищу ефективність для формування екологічного мислення здобувачів вищої освіти. До цих напрямів було віднесено імерсивні технології, геоінформаційні системи та платформи відкритих даних, гейміфікацію й екологічні симуляції, платформи колективної екологічної дії і краудсорсингу, інтерактивні освітні платформи. Охарактеризовано найбільш популярні цифрові сервіси, що застосовуються в екологічній освіті, та обґрунтовано їхню педагогічну доцільність. Зроблено висновок, що цифрові інструменти відіграють важливу роль у формуванні екологічної свідомості здобувачів освіти, оскільки сприяють підвищенню рівня екологічної обізнаності, розвитку критичного мислення та формуванню відповідального ставлення до навколишнього середовища. Власна екологічна свідомість майбутніх педагогів безпосередньо впливає на якість екологічного виховання.