Персоналізація навчання в системі безперервного професійного розвитку медичних і фармацевтичних фахівців на засадах освіти дорослих - Тимошенко, Юрій Васильович; Барджадзе, Руслана Володимирівна; Гнатенко, Тамара Степанівна; Кам’янський, Антон Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті розглянуто проблему персоналізації навчання в системі безперервного професійного розвитку (БПР) медичних і фармацевтичних фахівців на засадах андрагогіки та концепції освіти впродовж життя. Актуальність дослідження зумовлена стрімкими змінами у сфері охорони здоров’я, цифровізацією професійної діяльності, оновленням нормативно-правових засад БПР, а також підвищенням вимог до фахової майстерності працівників, що вимагає переходу від уніфікованих програм підвищення кваліфікації до індивідуалізованих освітніх траєкторій. Мета. Обґрунтувати теоретичні засади та практичні підходи до персоналізації навчання в системі безперервного професійного розвитку медичних і фармацевтичних фахівців через гармонійне поєднання формальної, неформальної та інформальної освіти, а також індивідуального планування професійного розвитку. Методи. У дослідженні застосовано комплекс теоретичних методів: аналіз і синтез нормативно-правових актів та наукової літератури з проблем БПР, освіти дорослих, андрагогіки; узагальнення міжнародних настанов (Joint FIP/WHO, WFME) і вітчизняного досвіду; порівняння інституційних і неінституційних форм освіти; моделювання структури індивідуального плану розвитку; системний підхід до розгляду персоналізації як цілісної педагогічної категорії. Результати. Розкрито зміст поняття «безперервний професійний розвиток» у контексті андрагогічної парадигми; обґрунтовано триєдність формальної, неформальної та інформальної освіти як методологічну основу персоналізації навчання; схарактеризовано ефект синергії інституційних і неінституційних форм здобуття освіти. Запропоновано модель індивідуального плану розвитку (ІПР) фахівця з обов’язковими компонентами: мета, компетентності й індикатори розвитку, заходи, терміни, очікувані результати. Описано застосування технології SMART для цілепокладання та матриці Ейзенхауера для ранжування пріоритетів. Обґрунтовано необхідність балансу між фаховими (hard skills) і соціальними (soft skills) компетентностями в професійній діяльності. Висновки. Персоналізація навчання у системі БПР є провідним принципом сучасної освіти дорослих, що забезпечує перехід від навчання «для всіх» до навчання «для кожного». Її реалізація потребує методологічної опори на андрагогічні засади, інтеграції трьох форм освіти, упровадження інструментів самоменеджменту та документального оформлення ІПР. Перспективою подальших досліджень є розроблення моніторингових процедур оцінювання ефективності персоналізованого БПР та цифрових інструментів його супроводу.