Педагогічні умови формування технічної майстерності у класичному пауерліфтингу - Корсак, Роман Володимирович; Новописьменний, Анатолій Миколайович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростаючими вимогами до якості підготовки спортсменів у класичному пауерліфтингу в умовах постійного підвищення рівня конкуренції на змаганнях, збільшення тренувальних навантажень та вдосконалення методик спортивної підготовки. Сучасна практика підготовки кваліфікованих спортсменів свідчить про те, що досягнення високих спортивних результатів залежить не тільки від рівня розвитку силових якостей, але і від ступеня сформованості технічної майстерності, що забезпечує раціональне виконання вправ для змагань, економічність рухів, стабільність результатів і зниження ризику отримання травм. У зв’язку з цим особливої актуальності набуває розробка та наукове обґрунтування педагогічних умов, що сприяють ефективному формуванню технічної майстерності спортсменів на різних етапах багаторічної підготовки. Метою статті є обґрунтування сутності педагогічних умов формування технічної майстерності у класичному пауерліфтингу, визначення їх впливу на ефективність спортивної підготовки та виявлення найрезультативніших організаційно-методичних підходів до вдосконалення техніки виконання вправ. Методи дослідження ґрунтуються на застосуванні теоретичного аналізу та узагальнення наукової літератури з проблем спортивної педагогіки та теорії спортивного тренування, порівняльного аналізу вітчизняних та зарубіжних досліджень, системного та структурно-функціонального підходів. У результаті дослідження проаналізовано сучасні наукові підходи до формування технічної майстерності у класичному пауерліфтингу та визначено їхню роль як провідних компонентів спортивної підготовки. Встановлено, що ефективність удосконалення техніки присідання, жиму лежачи та станової тяги забезпечується завдяки комплексному використанню педагогічних засобів, спрямованих на розвиток рухової координації та раціональної біомеханіки виконання вправ. Виявлено, що інтеграція індивідуалізованого підходу, систематичного педагогічного контролю, використання спеціальних підготовчих вправ дозволяє значно підвищити якість технічної підготовки спортсменів. Обґрунтовано, що важливими педагогічними умовами формування технічної майстерності є раціональне поєднання силової, технічної та психологічної підготовки. Визначено основні проблеми сучасного тренувального процесу, серед яких недостатня індивідуалізація підготовки, незбалансованість розвитку силових якостей та технічних навичок. У висновках доведено, що ефективність формування технічної майстерності у класичному пауерліфтингу забезпечується за умови системної реалізації комплексу педагогічних умов, що ґрунтуються на науково-обґрунтованій організації тренувального процесу, індивідуалізації підготовки, використанні сучасних методичних технологій та постійному педагогічному контролі якості виконання змагальних вправ. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробкою інноваційних моделей формування технічної майстерності спортсменів різної кваліфікації, впровадженням цифрових технологій біомеханічного аналізу техніки виконання вправ та експериментальною оцінкою ефективності сучасних педагогічних технологій у системі підготовки пауерліфтерів.