МАЙБУТНЄ «ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ» У ЦИВІЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ ФАХОВОЇ І ВИЩОЇ ОСВІТИ БЕЗ НЕПРОФЕСІЙНОЇ ФІЗКУЛЬТУРНОЇ ОСВІТИ ЗДОБУВАЧІВ - Сухий, Костянтин Михайлович; Савченко, Віктор Григорович; Приходько, Володимир Васильович; Афанасьєв, Сергій Миколайович; Соколова, Ліна Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Вступ. Система фізичного виховання у цивільних закладах фахової і вищої освіти України переживає глибоку кризу, що проявляється у критично низьких показниках здоров’я здобувачів. Виникає закономірне питання: яким буде майбутнє «Фізичного виховання» у цивільних закладах фахової і вищої освіти, якщо не впроваджувати непрофесійну фізкультурну освіту? Чи здатна традиційна модель відповісти на виклики XXI століття, особливо в умовах воєнного та повоєнного стану України? Метою дослідження є прогнозування та критичний аналіз можливих сценаріїв розвитку «Фізичного виховання» у цивільних закладах фахової і вищої освіти України за умови збереження традиційної моделі та відсутності впровадження непрофесійної фізкультурної освіти здобувачів. Матеріал і методи дослідження. Дослідження проведене у Навчально-науковому інституті «Придніпровська державна академія фізичної культури і спорту» Українського державного університету науки і технологій протягом 2025 р. Для досягнення мети застосовано батарею взаємодоповнюючих методів дослідження: аналіз літературних джерел та документів, екстраполяція тенденцій, сценарне прогнозування, системний аналіз, компаративний аналіз, логічний аналіз причинно-наслідкових зв’язків та експертне оцінювання. Результати. Розглянуто майбутнє «Фізичного виховання» без непрофесійної фізкультурної освіти за різними сценаріями. Сценарій 1: Песимістичний — деградація та маргіналізація. Сценарій 2: Реалістичний — стагнація та імітація змін (найімовірніший сценарій за оцінками експертів). Сценарій 3: Оптимістичний — фрагментарна модернізація. Кожен з них має невтішні наслідки за збереження традиційної моделі «Фізичного виховання». Усі вони мають несприятливі наслідки для здоров’я нації, економіки, національної безпеки, системи освіти і міжнародної інтеграції. Натомість, порівняння продовження існуючого стану з можливим альтернативним шляхом розвитку через впровадження непрофесійної фізкультурної освіти здобувачів закладів фахової і вищої освіти показує значні переваги цього підходу у всіх вказаних складових. Висновки. Збереження традиційної моделі «Фізичного виховання» у цивільних закладах фахової і вищої освіти без впровадження непрофесійної фізкультурної освіти веде скоріше за все до песимістичних наслідків для здоров’я нації, економіки та національної безпеки України. Найімовірнішим є сценарій стагнації з імітацією змін, що не вирішує системних проблем. Концепція непрофесійної фізкультурної освіти здобувачів та формування їх як будівничих власного здоров’я представляє альтернативний шлях розвитку, що відповідає сучасним міжнародним стандартам (компетентнісний підхід, student-centered learning, lifelong learning) та узгоджується з глобальними цілями охорони здоров’я (WHO Health 2020, UN SDG 3, WHO Global Action Plan on Physical Activity 2018-2030).