Принципи формування бандурної техніки студентів мистецьких спеціальностей у процесі музично-виконавської підготовки - Мельник, Максим Юрійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті здійснено теоретико-методичний аналіз процесу формування бандурної техніки студентів мистецьких спеціальностей у межах музично-виконавської підготовки у закладах вищої мистецької освіти. Актуальність дослідження визначається потребою оновлення підходів до інструментального навчання майбутніх бандуристів, що зумовлено сучасними вимогами мистецької освіти, спрямованими на інтеграцію технічної майстерності виконавця з художньо-інтерпретаційною виразністю, розвитком індивідуального виконавського стилю та здатністю до автономної професійної діяльності. Мета статті - теоретичне обґрунтування системи принципів у формуванні бандурної техніки студентів мистецьких спеціальностей в процесі музично-виконавської підготовки, а також уточнення їх педагогічного змісту у структурі професійного становлення майбутніх музикантів. У дослідженні застосовано комплекс взаємодоповнювальних теоретичних методів дослідження, серед яких: аналіз та узагальнення наукової літератури з проблематики мистецької педагогіки в контексті інструментального виконавства, порівняння різних педагогічних підходів до формування виконавської техніки, систематизація теоретичних положень, що визначають організацію музично-виконавської підготовки студентів та ін. У результатах дослідження визначено систему педагогічних принципів, що забезпечують ефективне формування бандурної техніки у структурі професійної музично-виконавської підготовки. Обґрунтовано значення принципу єдності художнього і технічного, який передбачає взаємозв’язок технічних прийомів із художнім змістом музичного твору. Визначено роль принципу послідовності та системності у поетапному розвитку технічних навичок та інтеграції технічних і художніх компонентів виконавської діяльності. Розкрито значення принципу індивідуалізації, що забезпечує врахування психофізіологічних особливостей студентів та сприяє розвитку їх творчої самобутності. Охарактеризовано принцип активності та самостійності, спрямований на формування суб’єктної позиції здобувачів освіти, розвиток навичок самоконтролю та самостійної організації виконавської діяльності. У висновках зазначено, що комплексна реалізація визначених принципів сприяє формуванню бандурної техніки як цілісного педагогічного процесу, у якому технічні, художні та особистісні компоненти професійної підготовки перебувають у взаємозв’язку. Запропонована система принципів створює методологічну основу для вдосконалення методики інструментальної підготовки майбутніх бандуристів та підвищення ефективності їх музично-виконавської підготовки.