Впровадження програм зі зміцнення психічного здоров’я в післядипломній освіті для педагогічних працівників - Дем’яненко, Олена Олександрівна; Шевченко, Антоніна Михайлівна; Алєксєєва, Олена Іванівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
Мета статті – обґрунтувати потребу впроваджувати спеціальні програми зі зміцнення психічного здоров’я педагогів у систему післядипломної освіти. Для досягнення поставленого завдання було використано метод критичного аналізу наукової літератури, що дало змогу дослідити сучасні підходи до проблеми психічного здоров’я педагогів, а також методи порівняння та узагальнення. У результатах з’ясовано, що психічне здоров’я є базовим компонентом успіху особистості й суспільства загалом. Воно впливає не лише на індивідуальну продуктивність, а й на якість соціальних відносин, колективну згуртованість і стійкість до загроз у сучасному світі. Психічне здоров’я є основою професійної готовності педагогічних працівників до виконання своїх обов’язків. Для підвищення обізнаності про психічне здоров’я в освітньому середовищі активно використовуються онлайн-платформи, такі як спеціалізовані вебсайти, YouTube-канали та ресурси бібліотек. Сучасна педагогічна діяльність насичена численними стресовими ситуаціями, тому одним із ключових аспектів професійного розвитку педагога є формування високого рівня його емоційної стійкості. Ключову роль у цьому процесі відіграють заклади післядипломної освіти, які сприяють здатності педагогів ефективно долати стресові ситуації у професійній діяльності. Ці заклади допомагають педагогічним працівникам розвивати внутрішні ресурси для ефективного подолання стресів, зберігаючи високий рівень мотивації та професійної відповідальності. Практичною реалізацією ідей щодо збереження й підтримки психічного здоров’я педагогічних працівників є розробка та впровадження закладами освіти різних освітніх програм і курсів. Проаналізовано приклад однієї з таких програм, спрямованої на підвищення кваліфікації педагогічних працівників у сфері ментального здоров’я. У висновках зазначено, що педагоги як учасники освітнього процесу потребують емоційного комфорту, захищеності та підтримки для збереження власного психічного здоров’я. Програми післядипломної освіти, спрямовані на розвиток навичок емоційної стійкості й саморегуляції, сприятимуть створенню відповідного середовища.