Зміст професійного розвитку викладачів в умовах відкритої післядипломної педагогічної освіти - Купрієвич, Вікторія Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
У статті досліджується зміст професійного розвитку викладачів у контексті відкритої післядипломної педагогічної освіти. Аналізуються ключові аспекти і вимоги до професійного розвитку в умовах сучасних освітніх змін, зокрема через впровадження новітніх інформаційних технологій та інноваційних методів навчання. Огляд існуючих моделей і програм післядипломної освіти дозволяє визначити їх сильні та слабкі сторони, а також виявити нові тенденції, що впливають на професійний розвиток педагогічних кадрів. Мета статті полягає в аналізі і визначенні ключових аспектів і змісту професійного розвитку викладачів в контексті сучасних умов відкритої післядипломної освіти. Таким чином, стаття спрямована на покращення якості та ефективності професійного розвитку викладачів через аналіз і вдосконалення існуючих практик і програм. Методи дослідження - теоретичний аналіз і синтез ідей, результатів, теоретичних положень, представлених у науково-педагогічній літературі; узагальнення та систематизація результатів існуючих досліджень з даної теми. Застосування цих методів дозволяє комплексно дослідити проблематику і надати обґрунтовані висновки та рекомендації для покращення професійного розвитку викладачів. Результати дослідження: аналіз наукових праць дозволив визначити сутність поняття «професійний розвиток»; виявлено основні потреби викладачів у професійному розвитку, включаючи навички з використання нових технологій; проаналізовано ефективність різних моделей післядипломної педагогічної освіти, виявлено, що комбіновані моделі («онлайн» та «офлайн» формати) демонструють кращі результати в порівнянні з традиційними підходами. Ці результати спрямовані на покращення якості професійного розвитку викладачів і забезпечення їх ефективної підготовки до сучасних освітніх викликів. У висновках зазначено, що професійний розвиток викладачів є критично важливим для забезпечення високої якості освіти в умовах швидких змін в освітньому середовищі. Відкрита післядипломна освіта забезпечує гнучкість і доступність навчання, що є суттєвим та важливим чинником для сучасних викладачів. Виявлено, що найбільш актуальними напрямами є підвищення компетенцій у використанні сучасних інформаційних технологій, розвиток навичок дистанційного навчання та інтеграція новітніх педагогічних підходів. Ці висновки підкреслюють важливість постійного вдосконалення системи післядипломної освіти для забезпечення високої якості педагогічної діяльності в умовах швидко змінюваного освітнього середовища.