Впровадження спеціалізованих методів інтелектуального аналізу освітніх даних для підготовки майбутніх педагогів професійного навчання - Деревянчук, Олександр Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
У статті представлено детальний аналіз сучасних методів інтелектуального аналізу освітніх даних (ІАОД). На основі цього аналізу розроблено інтегрований набір підходів, який спрямований на оптимізацію процесу підготовки педагогів професійного навчання. У статті охарактеризовано ключові техніки ІАОД, включаючи прогнозування, кластеризацію, виявлення взаємозв’язків (майнінг відносин), дистиляцію даних для підтримки людського судження, а також відкриття нових знань за допомогою моделей. Методи інтелектуального аналізу освітніх даних були розширені за допомогою спеціалізованих технік попередньої цифрової обробки зображень та алгоритмів штучного інтелекту, адаптованих до освітніх вимог для майбутніх педагогів професійного навчання. Використані методи попередньої цифрової обробки зображень, включно з фільтрацією, підвищенням контрастності та виділенням контурів, забезпечують покращення якості та точності обробки зображень, що сприяє більш ефективному аналізу в контексті підготовки майбутніх педагогів професійного навчання. У контексті впровадження штучного інтелекту були застосовані техніки сегментації зображень та детектування (виявлення) об’єктів, які використовують нечітку логіку для підвищення точності та адаптивності. Серед використаних методів варто відзначити застосування згорткових нейронних мереж (convolutional neural network – CNN), які забезпечують ефективне виявлення об’єктів на зображеннях, а також метод Віоли-Джонса, який відомий своєю здатністю швидко та точно детектувати об’єкти. Ці технології значно збільшують потенціал педагогічної підготовки, оскільки дозволяють розробляти інтелектуальні системи, здатні адаптивно обробляти візуальну інформацію та автоматизувати аналітичні процеси у професійному навчанні. Методи інтеграції нечіткої логіки (Fuzzy Logic) з основними аналітичними процесами, такими як кластеризація даних, сегментація зображень та детектування об’єктів, були детально розглянуті. Застосування нечіткої логіки сприяє ефективному врахуванню невизначеностей при кластеризації, що збільшує точність у визначенні об’єктів і контурів на зображеннях, підсилює ефективність детектування об’єктів у складних візуальних умовах. Цей підхід дозволяє поліпшити обробку і аналіз візуальних даних, що є важливим у підготовці майбутніх педагогів професійного навчання.