Моделювання ефективної системи мотивації для підвищення академічної успішності здобувачів вищої медичної освіти - Дехтяр, Юрій Миколайович; Рачок, Ігор Васильович; Трубенко, Олександр Анатолійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
Академічний успіх здобувачів медичної освіти є одним із вирішальних факторів у формуванні майбутнього системи охорони здоров’я, тому розробка ефективних систем мотивації має важливе значення для їхньої освітньої діяльності. Через інтенсивний характер медичних програм здобувачі часто долають значні виклики, які можуть впливати на їхню мотивацію, призводячи до зниження продуктивності та навіть професійного вигорання. Попри загальновизнану важливість мотивації для академічного успіху відсутня комплексна, адаптована система, яка б враховувала специфічні потреби та мотиваційні чинники здобувачів-медиків. Мета дослідження – аналіз наявних методик оптимізації мотивації здобувачів-медиків, що враховують специфіку їхнього навчання, зокрема високе навчальне навантаження, емоційний стрес та необхідність практичного застосування теоретичних знань, а також зворотний зв’язок від самих здобувачів. Методи: аналіз наукової літератури, синтез, узагальнення, систематизація. Результати. Отримані результати дослідження свідчать, що система мотивації, яка поєднує індивідуальне формування цілей, наставництво та добре структурований зворотний зв’язок, значно покращує академічну успішність. Здобувачі-медики, які беруть участь у програмах, що поєднують ці елементи, показують вищий рівень мотивації, нижчий рівень стресу та більш стабільну академічну успішність. Дослідження також виявило, що підтримка однолітків і професійне наставництво відіграють провідну роль у підтримці мотивації під час складних періодів, таких як клінічні ротації та підготовка до іспитів. Висновки. Отже, здійснене дослідження підкреслює потребу в адаптивній, багатогранній системі мотивації, спеціально розробленій для здобувачів медичних спеціальностей. Така система має включати як внутрішні мотиватори, такі як особистісний ріст і майстерність; так і зовнішні, такі як визнання й підтримка. Упроваджуючи ці методи, медичні заклади можуть сприяти створенню середовища, яке не лише підвищує академічний успіх, але й сприяє психічному комфорту здобувачів, забезпечуючи більш стійкі майбутні медичні кадри.