Інтерактивні симуляції як елемент комп’ютерного моделювання при викладанні природничо-математичних дисциплін - Кайдан, Вадим Петрович; Кайдан, Наталія Володимирівна; Колесников, Сергій Олексійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
Однією з найбільш актуальних навічально-методичних проблем є підвищення ефективності навчання в умовах сучасних змін, які мають як позитивний, так й негативний вплив на процес здобуття освіти. Вимушене застосування дистанційної освіти має багато недоліків, на відміну від сценарію, коли вона мала б стати результатом еволюційних змін в світовій педагогічній практиці. Позитивним моментом на даний час є те, що впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій навчання дозволяє організувати навчання на іншому якісному рівні. Можливість застосування комп’ютерного моделювання та симуляцій при викладанні природничо-математичних предметів та дисциплін забезпечує педагогічну спільноту потужним інструментом, який здатен допомогти здобувачам освіти не тільки отримати готову спрощену модель для візуліазації певного процесу чи закону, але й забезпечує їх потужним апаратом для вивчення матеріалу та самостійної науково-пошукової роботи. В даній роботі підкреслюється, що використання комп’ютерного моделювання та симуляцій позитивно впливає на результативність освітнього процесу, оскільки спрощує шлях опанування відповідною інформацією природничо-математичних предметів та дисциплін. Здебільшого, це реалізується завдяки тому, що за умов класичного навчання, потрібна інформація мала бути отримана здобувачем освіти, усвідомлена, проаналізована, опрацьована, а за наслідками такої діяльності, в свою чергу, в уяві та розумінні створювалась відповідна модель. Недоліком такого процесу було те, що за умови помилок на багатьох етапах результуюча модель могла бути хибною, що призводило до необхідності корекції. Використання комп’ютерного моделювання та симуляцій дозволяє з самого початку забезпечити наявність необхідного результату, чим дозволяє отримати виграш в часі, який використовується для більш глибого розуміння того самого процесу або явища. Метою роботи є проведення аналізу різноманітних засобів комп’ютерного моделювання та симуляцій, що є доступними для процесів викладання та вивчення фізики та забезпечують можливості науково-пошукової роботи. Відповідно до вказаної мети було розглянуто сервіси, що дозволяють використовувати в навчальному процесі симуляції, що відповідають як різним розділам фізики, так й різним рівням підготовки здобувачів освіти.