Складові освітньої програми тренінгу «Нова фізична культура в новій українській школі. 7 клас» - Аксьонова, Олена Петрівна; Матвіїшина , Тетяна Дмитрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
Мета статті – виокремити складові освітньої програми фахового модуля «НУШ 7. Освітня галузь «Фізична культура» та їхнє змістове наповнення. Завдання: здійснити огляд досліджень, перспективних педагогічних практик як теоретико-методичне підґрунтя контенту освітньої програми; виокремити вектори педагогічної уваги стосовно модернізації методики фізичного виховання сучасних підлітків нової української школи (з акцентом на діяльність закладів освіти, які знаходяться в прифронтовій зоні); систематизувати форми, методи та види діяльності, як складові освітньої програми, відповідно до професійних компетентностей педагогів та очікуваних результатів навчання учнів (освітня галузь фізичної культури). Спираючись на державні вимоги щодо розвитку нової української школи, матеріали міжнародного перспективного досвіду, з метою підготовки вчителів фізичної культури нової формації, які здатні модернізувати урок фізичної культури з урахуванням тенденцій сьогодення, виокремлені такі складові освітньої програми фахового модуля «НУШ 7. Освітня галузь «Фізична культура»: тема 1.1 «Методика викладання предмету «Фізична культура» в умовах сьогодення, 7 клас»; контрольний захід: укладання кейсу «Фізкультура: безпечно просто здорово!»; тема 1.2 «Новому уроку фізичної культури – нове планування»; контрольний захід: творча робота «Планування нового уроку фізичної культури за обраною стратегією. 7 клас». Теоретико-методичним підґрунтям контенту програми фахового модулю тренінгу стали висновки досліджень про психофізичний стан та особливості розвитку сучасних українських підлітків, становлення яких відбувається в кризових ситуаціях. Визначені вектори педагогічної уваги стосовно модернізації методики фізичного виховання сучасних підлітків НУШ (з акцентом на діяльність закладів освіти, які знаходяться в прифронтовій зоні). Зокрема, це методики проведення уроків фізичної культури «Антибулінг», «Виховання миролюбного ставлення учнів до оточення», «Виховання здорової ризикованої поведінки юнаків і дівчат», а також – створення активних шкіл. Систематизовані форми, методи та види діяльності, як складові Програми, відповідно до професійних компетентностей педагогів та очікуваних результатів навчання учнів (освітня галузь фізичної культури). Означене дозволило збагатити слухачів тренінгу актуальним педагогічним інструментарієм, вдосконалити їхні навички щодо нових підходів до систематизації наявного навчально-методичного матеріалу, своїх власних розробок і нових підходів до планування уроку фізичної культури.