Викладання історії України через призму сучасних педагогічних технологій - Гончарук, Валентина Анатоліївна; Дрогомирецька, Людмила Романівна; Петрова, Наталія Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
У статті аналізується вплив сучасних педагогічних технологій, зокрема мультимедійних ресурсів, інтерактивних платформ, онлайн-курсів і гейміфікації, на оптимізацію освітнього процесу та підвищення ефективності засвоєння навчального матеріалу здобувачами вищої та середньої освіти. Метою дослідження є аналіз використання сучасних педагогічних технологій у викладанні історії України, визначення ефективності їхнього впровадження в освітній процес та розробка рекомендацій для вдосконалення методик навчання в умовах глобалізаційних викликів і цифровізації освіти. У процесі дослідження були використані такі методи: аналіз і узагальнення наукової літератури, синтез і моделювання, а також порівняння традиційних і сучасних підходів до викладання історії України. Результати дослідження показали, що впровадження сучасних педагогічних технологій, зокрема мультимедійних засобів, інтерактивних платформ, гейміфікації освітнього процесу, значно підвищує ефективність викладання історії України. Використання мультимедійних ресурсів дозволяє краще візуалізувати історичні події, а інтерактивні технології сприяють активізації діяльності здобувачів та розвитку критичного мислення. Виявлено, що найбільш ефективними є комбіновані методи, які поєднують традиційні форми з новітніми технологіями. У висновках узагальнено,що використання сучасних педагогічних технологій значно покращує процес навчання історії України. Вони сприяють кращому засвоєнню матеріалу, підвищують мотивацію здобувачів освіти та активізують їхнє критичне мислення. Для подальшого вдосконалення викладання історії України варто більше уваги приділяти інтеграції цифрових платформ і мультимедійних інструментів в освітньому процесі, а також активно застосовувати інноваційні методи, орієнтовані на інтерактивність та співпрацю здобувачів вищої освіти. Успішне впровадження цих технологій дозволить підготувати майбутніх фахівців до ефективного використання сучасних інструментів у професійній діяльності.