Аналіз ефективності сучасних методик викладання іноземних мов в українських закладах вищої освіти - Краснопьоров, Петро Вікторович; Воронюк, Вікторія Ігорівна; Вишатицька, Ірина Романівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є аналіз ефективності сучасних методик викладання іноземних мов у закладах вищої освіти України. У дослідженні увага зосереджується на оцінюванні впливу інтерактивних, комунікативних, змішаних (blended learning) і цифрових підходів на розвиток мовних компетентностей здобувачів освіти. У роботі систематизовано переваги та недоліки різних підходів із метою визначення найбільш ефективних для застосування в освітньому процесі. Результати дослідження демонструють, що комунікативний підхід є найбільш дієвим у формуванні навичок усного мовлення, оскільки сприяє активній участі здобувачів у процесі спілкування. Інтерактивні методи позитивно впливають на розвиток критичного мислення та командної роботи, створюючи умови для творчої взаємодії. Змішане навчання забезпечує гнучкість у поєднанні онлайн і офлайн-форматів, але водночас висуває високі вимоги до рівня цифрової грамотності учасників освітнього процесу. Цифрові технології довели свою ефективність у підвищенні рівня залученості здобувачів освіти, що позитивно вплинуло на якість навчальних матеріалів і можливості їх адаптації до індивідуальних потреб. У дослідженні підтверджено важливість постійного оновлення підходів до викладання, зокрема інтеграції міждисциплінарних методів і формування індивідуальних освітніх траєкторій. Практичне значення отриманих результатів полягає у створенні рекомендацій для викладачів щодо оптимізації освітнього процесу. Особливу увагу приділено підвищенню рівня мотивації здобувачів освіти до вивчення іноземних мов через використання ігрових технологій та проєктного навчання. Запропоновані підходи можуть стати основою для створення нових навчальних матеріалів, орієнтованих на практичне використання мовних знань у професійній діяльності. У висновках обґрунтовано необхідність застосування комплексного підходу, який поєднує інноваційні методики з перевіреними традиційними підходами. Результати дослідження мають практичне значення для вдосконалення освітніх програм, спрямованих на покращення мовної підготовки здобувачів освіти.