Передові методи доповненої реальності в тренінгу хірургічних навичок у вищій медичній освіті України - Костенко, Оксана Борисівна; Біляков-Бєльський, Олександр Борисович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Встановлено, що технології доповненої реальності є важливим інструментом для вдосконалення тренінгу хірургічних навичок у вищій медичній освіті. Актуальність дослідження зумовлена потребою інтеграції інноваційних рішень у вищу освіту для підвищення якості підготовки медичних фахівців, а також відповідності освітнього процесу міжнародним стандартам. Визначено, що доповнена реальність сприяє формуванню практичних компетенцій здобувачів вищої освіти, створюючи умови, максимально наближені до реальних хірургічних втручань, що дозволяє знизити ризики для пацієнтів і забезпечити багаторівневе навчання. Метою дослідження є аналіз можливостей упровадження технологій доповненої реальності в освітній процес медичних університетів України, визначення основних проблем і перспектив їх інтеграції. Для досягнення мети застосовано методи системного аналізу, порівняльного підходу та узагальнення, що дозволило оцінити міжнародний досвід, наявний стан і потенціал використання доповненої реальності в медичній освіті. Виявлено, що серед переваг доповненої реальності є можливість багаторазового повторення маніпуляцій, візуалізація складних анатомічних структур і отримання миттєвого зворотного зв’язку під час симуляцій. Доведено, що доповнена реальність значно підвищує рівень просторового мислення, моторних навичок і швидкості прийняття рішень. Разом із тим виявлено низку проблем, зокрема обмежений доступ до сучасних технологій через високу вартість обладнання, відсутність уніфікованих методик та недостатню технічну підготовку викладачів. За результатами дослідження сформульовано рекомендації щодо впровадження доповненої реальності в освітні програми, які включають розроблення державних програм фінансування для забезпечення університетів сучасним обладнанням, створення навчальних матеріалів і проведення тренінгів для викладацького складу. Обґрунтовано необхідність співпраці з IT-компаніями для створення інтегрованих платформ, які поєднують доповнену реальність з іншими технологіями симуляційного навчання. Перспективами подальших досліджень є вивчення довгострокової ефективності використання доповненої реальності в підготовленні медичних кадрів, оцінювання її впливу на розвиток емоційної стійкості та критичного мислення здобувачів освіти, а також адаптація міжнародного досвіду до специфіки вітчизняної освіти у сфері охорони здоров’я. Отримані результати сприятимуть гармонізації української системи медичної освіти з міжнародними стандартами.