Оптимізація процесу формування соціальної компетентності майбутнього викладача закладу професійної освіти засобами іт-технологій - Гукалюк, Андрій Ігорович; Бельма, Ілля Петрович; Олексюк , Наталія Степанівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
У статті розкрито зміст понять: «професійна освіта», «викладач закладу професійної освіти», «компетентність», «професійна компетентність», «соціальна компетентність»; деталізовано структуру соціальної компетентності майбутнього викладача закладу професійної освіти. Метою статті є пошук й обґрунтування можливостей оптимізації процесу формування соціальної компетентності майбутнього викладача закладу професійної освіти засобами ІТ-технологій. Методологічну основу дослідження склали компетентісний, системний та діяльнісний підходи, в реалізації яких застосовано теоретичні й емпіричні методи наукового пізнання (аналізу наукових джерел, синтезу опрацьованої інформації, порівняння та систематизації понять, узагальнення ключових результатів, прогнозування та ін.), що дало можливість отримати наступні результати: з метою оптимізації процесу формування соціальної компетентності майбутнього викладача закладу професійної освіти слід використовувати поряд з традиційними, інноваційні технології навчання, серед яких особливе місце посідають ІТ-технології. Наголошено на тому, що використання цих технологій сприяє особистісному розвитку майбутнього фахівця у цілому та формуванню його соціальної компетентності зокрема. Зазначено, що серед інших ІТ-технологій у навчально-виховному процесі добре зарекомендували себе такі технології, як «хмари слів» та веб-квести. На основі аналізу досвіду використання означених ІТ-технологій доведено їх позитивний вплив на процес формування соціальної компетентності здобувачів освіти. У висновках зазначено, що використання ІТ-технологій оптимізує процес формування соціальної компетентності майбутніх викладачів закладів професійної освіти. У якості перспективного напряму майбутнього дослідження обрано механізми формування соціальної компетентності майбутніх педагогів у процесі їх професійної підготовки.