Вимоги до учнів початкової школи КНР і поради вчителям - Костікова, Ілона Іванівна; Лю, Генчень (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Особлива увага в КНР приділяється початковій школі, яка закладає основу для подальшого навчання учнів. Безумовно, перший клас є важливим етапом для початкового навчання та безперервного розвитку учнів – молодших школярів КНР. Початкова освіта має враховувати особливості фізичного, психічного, соціального, суспільного розвитку учнів, їх готовності до комунікації, готовність вчитися тощо, щоб впроваджувати сучасну освіту для досягнення максимальної ефективності навчання. Мета – проаналізувати основні вимоги до учнів першого класу КНР і надати поради вчителям початкової школи. Методи. У роботі використовуються такі методи якісного аналізу, як порівняльний аналіз, контент-аналіз та систематизація для забезпечення всебічного розуміння та оцінки досліджуваних матеріалів. Результати. Першим ключовим результатом є визначення п’яти основних вимог готовності учнів до початкової школи в КНР: психо-фізична готовність, соціальна готовність, суспільна готовність, готовність до навчання, комунікативна готовність. Ці вимоги охоплюють широкий спектр необхідних умінь і навичок учнів для успішної адаптації до шкільного середовища. Психо-фізична готовність передбачає розвиток емоційної стабільності та позитивного ставлення до навчання; соціальна – вміння взаємодіяти з однолітками; суспільна готовність спрямована на розвиток соціальної активності та відповідальності учнів. Готовність до навчання фокусується на зацікавленості новими знаннями, уміннями, навичками; комунікативна – на розвитку мовлення. Другий результат стосується рекомендацій для вчителів КНР щодо реалізації кожної з вимог. Для психо-фізичної готовності радимо вчителям підтримувати позитивний емоційний стан учнів та уникати порівняння між ними. Соціальна готовність потребує створення умов для спілкування та співпраці через ігри та групові заходи. Раимо вчителям заохочувати учнів до участі у суспільному житті класу та школи для розвитку суспільної готовності. Щодо готовності до навчання, рекомендуємо розвивати цікавість учнів до нового, підтримувати їхні запитання та самостійне дослідження. Комунікативна готовність передбачає розвиток мовленнєвих навичок через обговорення та читання. Висновки. У дослідженні визначено основні вимоги до учнів початкової школи, схаратерізовані за п’ятьма напрямами та поради для вчителів, які сприяють всебічному розвитку учнів у початковій школі КНР.