Використання адаптивних навчальних платформ для персоналізації дистанційного навчання - Мізюк, Вікторія Анатоліївна; Хижняк, Андрій Васильович; Хренова, Вікторія Валеріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Статтю присвячено аналізу застосування штучного інтелекту в освітньому процесі для створення адаптивних моделей навчання, що відповідають індивідуальним потребам кожного користувача. Мета дослідження – визначити основні напрями розвитку та впровадження цифрових технологій в освітню галузь на прикладі використання платформ для адаптивного навчання. Для досягнення поставленої мети застосовано методи аналізу, системно-структурного підходу, порівняння, герменевтики та дескрипції. У результатах дослідження зазначено, що пандемія COVID-19 та початок повномасштабного вторгнення в Україну стали потужними каталізаторами розвитку цифрових технологій в освіті. З’ясовано, що штучний інтелект сприяє підвищенню ефективності навчання завдяки персоналізації освітнього процесу, задоволенню індивідуальних потреб здобувачів освіти та забезпеченню зворотного зв’язку в режимі реального часу. Здійснено аналіз наявних освітніх платформ і систем, орієнтованих на адаптивне навчання, з акцентом на їхню здатність підвищувати якість освітнього процесу. У висновках підсумовано, що інтеграція штучного інтелекту дозволяє індивідуалізувати освітній процес, адаптуючи його до рівня підготовки кожного здобувача освіти, що позитивно впливає на ефективність викладання в закладах вищої освіти та сприяє формуванню професійних компетенцій. Водночас ідентифіковано низку викликів, пов’язаних із диджиталізацією освіти: етичні аспекти, пов’язані з упередженістю даних; проблеми сумісності систем; забезпечення кібербезпеки та конфіденційності; інтеграція LMS з адаптивними системами; забезпечення доступності для всіх учасників освітнього процесу. Подолання цих викликів є пріоритетним завданням для забезпечення сталого розвитку галузі освіти.