Роль гейміфікації у покращенні мотивації та навчальних результатів учнів середньої школи в умовах цифрової трансформації освіти в Україні - Матківський, Микола Петрович; Тарас, Тетяна Миколаївна; Лучкевич, Євген Романович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджено роль гейміфікації у підвищенні мотивації та покращенні навчальних результатів здобувачів середньої освіти в умовах цифрової трансформації освіти в Україні. Встановлено, що використання гейміфікованих елементів, зокрема балів, рівнів досягнень, інтерактивних сценаріїв і нагород, позитивно впливає на когнітивну та поведінкову активність здобувачів освіти, підвищуючи їхню залученість до навчального процесу та формуючи навички самостійного навчання. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю пошуку інноваційних підходів для адаптації освітнього процесу до вимог цифрового суспільства та персоналізації навчання з метою подолання традиційних обмежень у навчанні. Метою дослідження є визначення впливу гейміфікації на навчальні результати та її потенціалу для персоналізації освітнього процесу, а також виявлення проблем, що перешкоджають ефективній реалізації гейміфікованих методик у школах. Методологія дослідження ґрунтується на порівняльному аналізі наукових підходів до впровадження гейміфікації, систематизації даних щодо функціональних можливостей основних платформ і методик, а також узагальненні результатів попередніх досліджень для формулювання рекомендацій. Здійснено аналіз платформ, таких як ClassDojo, Kahoot! і Minecraft: Education Edition, які використовуються в українських школах, для оцінки їхнього впливу на навчальний процес. Виявлено, що гейміфікація сприяє підвищенню академічної успішності здобувачів освіти, розвитку критичного мислення та формуванню навичок співпраці. Водночас ідентифіковано проблеми впровадження, серед яких — цифрова нерівність, недостатній рівень технічного забезпечення та низька цифрова компетентність педагогів. Наголошено на важливості запровадження програм підвищення кваліфікації педагогів і забезпечення сучасною технікою навчальних закладів. Запропоновано практичні рекомендації для створення індивідуальних навчальних траєкторій із використанням гейміфікованих елементів і впровадження інтерактивних методів оцінювання навчальних результатів. Зроблено висновок, що гейміфікація сприяє формуванню динамічного освітнього середовища, яке відповідає вимогам сучасного суспільства та підвищує якість освітніх послуг. Перспективи подальших досліджень включають вивчення впливу гейміфікації на емоційний розвиток здобувачів освіти, аналіз ефективності її застосування у змішаних і дистанційних форматах навчання, а також визначення найкращих практик інтеграції гейміфікації у різні освітні дисципліни.