Формування професійних компетентностей фахівців для забезпечення інформаційної безпеки в радіотелекомунікаційних системах - Магілевський, Владислав Віталійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення ефективності підготовки фахівців для забезпечення інформаційної безпеки в радіотелекомунікаційних системах, що пов’язано зі зростанням кількості та складності сучасних кіберзагроз. Це потребує впровадження освітніх програм, у яких передбачено формування професійних компетентностейдля захисту інформаційних ресурсів і забезпечення інформаційної стійкості. Мета роботи полягає у визначенні основних аспектів формування професійних компетентностей фахівців з інформаційної безпеки та розробленні науково обґрунтованих рекомендацій щодо вдосконалення освітніх програм у сфері радіотелекомунікаційних систем. У статті використано методи аналізу наукових джерел, порівняння освітніх програм провідних закладів освіти та оцінювання технічних проблем підготовки здобувачів освіти у сфері інформаційної безпеки. У результатах дослідження встановлено, що сучасні освітні програми містять фундаментальні дисципліни, проте недостатньо охоплюють практичні модулі з тестування на проникнення, аналізу мережевого трафіку та управління ризиками. Виявлено, що існують обмеження у використанні засобів моніторингу загроз і навчальних платформ для роботи зі складними інформаційними системами. Недостатньо представлено навчальні курси, які охоплюють захист IoT-пристроїв і реагування на багаторівневі атаки. У дослідженні продемонстровано важливість упровадження сучасних освітніх рішень для підготовки фахівців, здатних працювати в критичних інформаційних інфраструктурах. У висновках обґрунтовано необхідність впровадження курсів із застосуванням SIEM-систем та інших інструментів автоматизованого моніторингу загроз, проведення практичних занять у спеціалізованих програмних середовищах та оновлення навчальних планів відповідно до сучасних стандартів інформаційної безпеки. Перспективи подальших досліджень стосуються оцінювання результатів впровадження цих заходів та розробки інтелектуальних систем підтримки освітнього процесу для забезпечення адаптивного підходу до формування професійних компетентностей фахівців у сфері інформаційної безпеки.