Сучасні можливості змішаного навчання (blended learning) у викладанні іноземних мов: роль цифрових ресурсів у поєднанні з традиційними методами - Штангрет, Ганна Зіновіївна; Мосій , Ірина Михайлівна; Чаплик, Ольга Андріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Змішане навчання, яке поєднує традиційні методи з цифровими ресурсами, є перспективним інструментом, здатним підвищити ефективність та залученість студентів. Однак, питання оптимального поєднання традиційних і цифрових методів навчання потребує подальших наукових розвідок. Метою дослідження є аналіз сучасних можливостей змішаного навчання при викладанні іноземних мов, визначення ролі цифрових ресурсів у поєднанні з традиційними методами та розробка рекомендацій щодо їх ефективної інтеграції. У дослідженні були використані такі методи: аналіз, синтез, систематизація, SWOT-аналіз, порівняння та дедукція. У цій статті виявлено поширені методи інтеграції (доповнення, підсилення, модифікація, перетворення) цифрових ресурсів під час змішаного навчання. Проведений SWOT-аналіз кожного з наведених методів показав, що деякі моделі інтеграції є більш ефективними, ніж інші, залежно від рівня володіння мовою (початковий, середній, високий), навчальних цілей (розвиток лексики, граматики, говоріння, аудіювання, читання, письма) та типу цифрових ресурсів. Дослідження показало, що інтеграція цифрових ресурсів позитивно впливає на розвиток всіх аспектів мовної компетенції, але ступінь впливу залежить від моделі інтеграції та типу цифрових ресурсів. У досліджені запропоновано конкретні цифрові ресурси відповідно до різних навчальних цілей та здійснено обґрунтування їхньої ефективності. Наведено рекомендації щодо підготовки викладачів до ефективного використання цифрових ресурсів у змішаному навчанні. Поради включають: ретельне планування інтеграції, використання різноманітних цифрових ресурсів, моніторинг прогресу студентів, врахування індивідуальних потреб студентів і постійне підвищення власної цифрової грамотності. Отже, ефективна інтеграція цифрових ресурсів може значно підвищити ефективність навчання іноземних мов. Цифрові інструменти дозволяють персоналізувати навчання, забезпечувати зворотній зв’язок у реальному часі, створювати імерсивні навчальні середовища та пропонувати різноманітні інтерактивні вправи. Все це сприяє кращому засвоєнню матеріалу та розвитку всіх аспектів мовної компетенції.