Порівняльний аналіз технічних і біомеханічних основ легкої атлетики та плавання - Сергієнко , Володимир Миколайович; Стасюк , Роман Миколайович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Представлено аналіз технічних і біомеханічних аспектів виконання рухових дій у легкій атлетиці та плаванні. Здійснено порівняння основних характеристик, що впливають на ефективність рухових дій, зокрема навколишнє середовище, біомеханіка м’язових груп, енергозатрати. Мета: виявити загальні та специфічні ознаки технічних і біомеханічних основ легкої атлетики та плавання для розробки ефективних підходів вдосконалення технічної майстерності спортсменів. Методи. Теоретичний аналіз та узагальнення даних спеціальної науково-методичної літератури, мережа Інтернет. Результати дослідження засвідчили, що біомеханічна структура рухів у плаванні та легкій атлетиці залежить від специфіки середовища (вода або тверда поверхня), а також від домінуючих рухових якостей: витривалості, координації, сили та швидкості. Для плавання характерне виконання циклічних рухів у горизонтальному положенні, що забезпечуються узгодженістю рухових дій верхніх і нижніх кінцівок у взаємодії з водним опором. У легкій атлетиці переважають вертикальні та горизонтальні зусилля, що дозволяють створювати максимальну потужність під час руху на твердій поверхні. Основними біомеханічними показниками в плаванні стає ефективність гребкових рухів, баланс тіла та економічність зусиль, що визначаються м’язовою координацією рухів. Висновки. Порівняльна характеристика технічних і біомеханічних основ легкої атлетики та плавання виявила суттєві відмінності у вимогах до фізичної та технічної підготовленості спортсменів, що потребує раціональних підходів до тренувального процесу. У плаванні основним стає подолання водного опору, що вимагає м’язової координації та її синхронізації, тоді як у легкій атлетиці важливими стає розвиток вибухової сили, швидкості та стабільності ритму рухових дій.