Неперервна освіта в удосконаленні компетентності операторів повітряного руху - Скіпальська, Олена (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Концепція неперервного навчання сьогодні є провідною для освітньої політики й на національному, і на міжнародному рівнях. Відповідно до норм міжнародного права метою освіти є розширення людської особистості та формування почуття власної гідності, надаючи кожному можливість жити в вільному суспільстві. Концепція освіти як процесу, що триває все життя, є важливою для реалізації права на освіту. Неперервне навчання має вирішальне значення для вирішення проблем та труднощів. Професійність оператора повітряного руху – це не просто набір знань та вмінь, а скоріше життєва необхідна якість, яка визначає безпеку польотів. В умовах постійного розвитку авіації, необхідність вдосконалення професійної компетентності впродовж життя стає все більш актуальною. Метою цієї статті є аналіз дескрипторів за шкалою ІКАО, Міжнародної організації цивільної авіації, які демонструють вимоги знання англійської мови для операторів повітряного руху. Недостатня компетентність може призвести до критичних проблем, що негативно впливає на безпеку повітряного руху. Для уникнення цього оператори повітряного руху постійно підтримають рівень знання англійської мови та отримають ліцензію для управління повітряним рухом. Успішне проходження тесту гарантує постійна безперервна освіта. Методи аналізу наукової літератури, узагальнення, систематизації та порівняння. Результати дослідження демонструють важливість неперервної освіти в контексті роботи операторів повітряного руху. Це дозволяє залишатися конкурентоспроможним на ринку праці та досягти кращих результатів у своїй професійній діяльності. Опис та аналіз дескрипторів за шкалою ІКАО свідчить про високі вимоги до проходження тесту, що доводить необхідність постійного розвитку. Висновки. Міжнародні стандарти в авіаційній спільноті вимагають високого рівня знання англійської мови, виконання процедур, а також знань, вмінь та навичок необхідних для професійного виконання роботи операторів повітряного руху. Удосконалення компетентності їхньої роботи полягає не тільки у виконанні технічних процедур під час роботи, але й в фундаментальному знанні англійської мови.