Міжкультурна компетенція у підготовці майбутніх вчителів англійської мови - Бутова, Віра Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є аналіз формуівння та використання міжкультурної компетентності для майбутніх вчителів англійської мови, підходів до її використання на заняттях зі студенами англомовної спеціальності та аналіз результативності такої навчальної діяльності. Методи дослідження. В процесі написання статті було використано основні загальнонаукові та лінгвістичні методи: дедукція та індукція ‒ для опрацювання теоретичного та фактичного матеріалу; описовий ‒ для узагальнення наукових положень з досліджуваної проблеми; науковий аналіз ‒для дослідження особливостей формування та ефективності застосування міжкультурної компетенції майбутніх вчителів англійської мови; елементи лінгвістичного підходу ‒ для характеристики практичних завдань на формування та підтвердження ефективності застосування міжкультурної компетенції студентів закладів вищої освіти. Результати дослідження. Було досліджено використання міжкультурної компетенції в навчальному процесі, зокрема, для викладання практичного курсу англійської мови та курсу «Навички 21 століття для студентів закладів вищої освіти». Стаття обґрунтовує доцільність формування та використання міжкультурної компетенції у процесі викладання практичного курсу англійської мови курсу «Навички 21 століття для студентів закладів вищої освіти». Наголошено на важливості такої компоненти навчання з метою розвитку загальноосвітніх компетентностей студентів та досягненні ними кращого розуміння навчального матеріалу в загальному навчальному контексті і раціонального використання у навчальній та мвйбутній професійеій діяльності. Висновки. Проаналізовані теоретичні джерела щодо формування та використання міжкультурної компетентності для майбутніх вчителів англійської мови засвідчили, що проблема є достатньо дослідженою в різних аспектах. При цьому, системність її застосування в освітньому процесі є необгрунтовано недостатньою, адже сучасна освіта маєь на меті створення умов навчання для підготовки всебічно розвиненої особистості майбутнього вчителя англійської мови. Процес формування та використання міжкультурної компетентності може стати корисним доповненням до традиційних видів навчальної діяльності студентів, коли вона стає як метою, так і інструментом навчання.