Фізична реабілітація при плоскостопості у дітей і підлітків: аналіз ефективності методів і засобів - Коцур, Надія Іванівна; Козубенко, Юрій Леонідович; Гомонай, Ігор Васильович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Актуальність проблеми свідчить про те, що впродовж останніх років спостерігається негативна тенденція щодо порушення опорно-рухового апарату у дітей та підлітків. Метою статті є аналіз літературних джерел щодо вивчення впливу засобів фізичної реабілітації в профілактиці та корекції порушень стопи в дітей і підлітків та перевірка їх ефективності. У роботі використано такі методи дослідження: аналіз спеціальної науково-методичної літератури та інформаційних Internet джерел українських та зарубіжних учених; пeдагoгiчнe спoстeрeжeння; анкетування; експериментальні методи (огляд, опитування, плантографія) щодо фізичної реабілітації при плоскостопості у дітей та підлітків. Результати дослідження показали, що одним із чинників порушень нормального склепіння стопи, що може призвести до патологічних змін стопи є слабкість м’язів, які підтримують склепіння стопи. Встановлено, що найбільша кількість випадків плоскостопості припадає на дітей ослаблених, що мають різного роду порушення в стані здоров’я і фізичному розвитку. Проаналізовані методи дослідження стопи дозволили виділити найбільш простий і доступний в освітніх закладах - плантографічний метод за методикою Чижина. З’ясовано, що до ефективних засобів фізичної реабілітації при плоскостопості науковцями віднесено: ЛФК, масаж, фiзioтeрaпiю, носіння спеціального взуття, використання устiлок-супiнaтoрів, зaгaльнi гiгiєнiчнi засоби. Висновки. Результати дослідження підтверджують доцільність включати такі засоби фізичної реабілітації, як спеціальні вправи для формування стопи під час занять фізкультури та закріплювати їх в домашніх умовах, а також масаж, носіння спеціального ортопедичного взуття або устілок-супінаторів, адже це сприятиме відновленню опорно-ресорної функції стопи та попередженню подальшого прогресування плоскостопості у дітей. Перспективи подальших досліджень полягатимуть у розробці та впровадженні реабілітаційної програми для дітей, які мають плоскостопість та перевірці її ефективності.