Національно-патріотичне й громадянське виховання здобувачів вищої освіти в умовах воєнного стану: системний підхід і дієві практики - Зеленська, Людмила Дмитрівна; Чернікова, Інна Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Статтю присвячено дослідженню національно-патріотичного й громадянського виховання здобувачів вищої освіти. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю розробки системного підходу та дієвих практик національно-патріотичного й громадянського виховання здобувачів вищої освіти в умовах воєнного стану та боротьби української нації за свою незалежність. Важливого значення набуває комплексна системна і цілеспрямована діяльність щодо формування у молодого покоління високої патріотичної свідомості, почуття вірності, любові до Батьківщини, турботи про благо свого народу, готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку із захисту національних інтересів, цілісності, незалежності України, сприяння становленню її як правової, демократичної, соціальної держави. Метою дослідження є всебічний розгляд сучасних підходів і дієвих практик національно-патріотичного й громадянського виховання здобувачів вищої освіти, а також визначення викликів і перспектив, пов’язаних із формуванням свідомого громадянина України у студентському середовищі в умовах воєнного часу. Для досягнення мети використано методи теоретико-методологічного аналізу для визначення викликів в організації національно-патріотичного й громадянського виховання та розроблення системного підходу і дієвих практик у розв’язанні цієї проблеми. У результатах поданого дослідження визначено виклики, що виникають у зв’язку з організацією системного підходу та дієвих практик національно-патріотичного й громадянського виховання здобувачів вищої освіти. Розглянуто перспективи розвитку національно-патріотичного й громадянського виховання молоді. У статті також запропоновано авторське бачення щодо формування підходів та практичних заходів, які можуть бути застосовані для посилення національно-патріотичного та громадянського виховання у закладах вищої освіти. Доведено, що найважливішим пріоритетом національно-патріотичного та громадянського виховання є формування ціннісного ставлення молоді до українського народу, своєї держави, нації. У висновках підсумовано, що для забезпечення національно-патріотичного та громадянського виховання студентської молоді необхідна сучасна концепція державного рівня, з урахуванням викликів часу; залучення ефективних методів, прийомів, засобів і форм організації національно-патріотичного виховання в умовах воєнного стану.