Мистецька освіта як інструмент розвитку творчого потенціалу: сучасні підходи - Коломієць, Вячеслав Анатолійович; Савастру , Наталія Іванівна; Шевченко, Ганна Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є теоретичне обґрунтування та розробка моделі інтеграції цифрових технологій, міждисциплінарних підходів та адаптивних методик у мистецьку освіту для розвитку творчого потенціалу здобувачів освіти. У дослідженні розглядаються сучасні підходи до організації навчального процесу з використанням інтерактивних платформ, мультимедійних додатків, VR-технологій та гейміфікації, що сприяють формуванню критичного мислення, візуальної культури та навичок художнього самовираження. Методологічною основою дослідження є системний підхід, який передбачає вивчення взаємозв’язків між цифровими інструментами, мистецькими методиками та педагогічними стратегіями. Для досягнення цієї мети було проведено теоретичний аналіз наукової літератури, що охоплює концепції візуальної культури, цифрової грамотності, інноваційних педагогічних практик та адаптивних освітніх моделей. Результати дослідження підтвердили, що інтеграція цифрових технологій дозволяє створити інноваційне освітнє середовище, яке стимулює багатовимірне мислення, розширює можливості для художньої творчості та забезпечує індивідуалізацію навчання. Міждисциплінарні підходи сприяють розширенню культурних горизонтів, розвитку критичного мислення та здатності генерувати інноваційні мистецькі ідеї. Застосування адаптивних методик підтримує розвиток самостійності, персоналізації навчальних завдань і створення унікальних мистецьких проєктів. Доведено, що поєднання сучасних цифрових технологій з традиційними мистецькими практиками формує конкурентоспроможних фахівців, здатних працювати в умовах глобального культурного середовища. Запропонована модель інтеграції сприяє підвищенню ефективності навчального процесу, стимулює креативне мислення та розвиває художні навички здобувачів освіти. Подальші дослідження можуть зосереджуватися на створенні інтегрованих платформ для міждисциплінарного навчання та розробці систем оцінювання мистецьких компетенцій у цифровому середовищі.