Стилістичні особливості професійного мовлення майбутніх педагогів: роль української мови у розвитку комунікативних навичок - Січкар , Світлана Анатоліївна; Денисюк, Ірина Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Українська мова як державна мова України відіграє ключову роль у формуванні комунікативних навичок у різних сферах суспільного життя. Ця стаття аналізує вплив української мови на розвиток міжособистісного спілкування, професійної комунікації та освітнього процесу. Ця стаття розглядає основні стилістичні особливості професійного мовлення майбутніх педагогів та підкреслює важливість мовної компетентності в їхній професійній діяльності. Використання стилістичних засобів у мовленні допомагає створити сприятливу атмосферу для навчання, покращує ефективність комунікації та формує позитивний педагогічний клімат. В умовах глобалізації українська мова набуває нового значення у професійному середовищі. Успішне володіння державною мовою дозволяє досягати високого рівня професійного спілкування, створює передумови для взаєморозуміння між представниками різних сфер діяльності. Українська мова є обов’язковим компонентом освітнього процесу, що сприяє розвитку комунікативних навичок у студентів. Викладання української мови у закладах вищої освіти дозволяє формувати критичне мислення, аналітичні здібності та культурну свідомість. Українська мова відіграє центральну роль у розвитку комунікативних навичок у різних аспектах суспільного життя. Її використання сприяє не лише ефективному спілкуванню, але й формуванню національної ідентичності та культурного діалогу. Розвиток мовної культури є важливим завданням для забезпечення гармонійного розвитку суспільства. У статті розглядаються практичні аспекти застосування української мови, її вплив на освіту, міжособистісну та професійну комунікацію, а також історичний контекст розвитку мови як інструменту соціалізації.