Розвиток лексичної компетентності здобувачів вищої освіти під час вивчення дисципліни «Українська мова за професійним спрямуванням» - Попович, Надія Ференцівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Під час вивчення дисципліни «Українська мова за професійним спрямуванням» важливе значення має розвиток лексичної компетентності здобувачів вищої освіти. Майбутні фахівці повинні набути ґрунтовних знань, практичних умінь і навичок професійного спілкування на лексичному рівні, оволодіти лексичними нормами сучасного українського професійного мовлення, дотримуватися їх. Мета статті – розкрити специфіку розвитку лексичної компетентності здобувачів вищої освіти під час вивчення дисципліни «Українська мова за професійним спрямуванням». У роботі використано методи: аналіз наукової літератури та педагогічного досвіду, синтез. Результати дослідження продемонстрували, що для розвитку лексичної компетентності здобувачів вищої освіти необхідно застосовувати різні форми словникової роботи, орієнтованої на ознайомлення майбутніх фахівців з новими словами, що позначають конкретні предмети, ознаки, дії, абстрактні поняття тощо. Такі нові для здобувачів вищої освіти слова виступають важливими орієнтирами у пізнавальній діяльності їхньої майбутньої професії. З’ясовано, що під час вибору лексичного матеріалу для професійного спілкування важливе значення мають синоніми, омоніми, антоніми, пароніми. Тому майбутнім фахівцям необхідно оволодіти навичками їх правильного застосування. Важливим є також засвоєння здобувачами вищої освіти термінології обраного фаху. Адже знання термінів, їхніх значень є необхідною умовою ефективного професійного спілкування. Практичне значення дослідження полягає в тому, що розроблено систему вправ, які допоможуть майбутнім фахівцям розвинути свою лексичну компетентність у професійному спілкуванні. Висновки. Для розвитку лексичної компетентності у здобувачів вищої освіти необхідно ознайомлювати їх з ґрунтовними теоретичними знаннями про лексичні одиниці української мови, застосовувати такі вправи, які сприяли б виробленню необхідних умінь і навичок професійного спілкування на лексичному рівні. Вдало розроблені вправи мають важливе значення для вироблення й удосконалення у здобувачів вищої освіти вмінь і навичок правильного застосування лексичних одиниць української мови у професійному мовленні.